Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr životního prostředí bude jednat v Izraeli o suchu a vodním hospodářství

Ministr životního prostředí bude jednat v Izraeli o suchu a vodním hospodářství

Ministr životního prostředí Richard Brabec se o víkendu zúčastní česko-izraelských mezivládních konzultací, které se konají během neděle 22. 5. 2016 přímo v Jeruzalémě. Hlavním bodem jednání v oblasti životního prostředí bude SUCHO a hospodaření s vodou.

Izrael je bezpochyby světovou jedničkou v nakládání a recyklaci odpadních vod. Více než 75% odpadní vody v Izraeli se recykluje a velká část pak používá v zemědělství. Zároveň má inspirativní systém centrálně řízeného vodohospodářství, např. s minimálními ztrátami ve vodovodní síti (v ČR je to až 20%). Speciální technologie UV záření se pak v Izraeli používá na čištění vod, což přináší další značné úspory nákladů. Investice do vodních zdrojů resp. zpracování vody přesáhly v období let 2005-2014 5 mld. USD.

Česká republika byla v loňském roce významně postižena suchem. V důsledku vysokých teplot, nízkého úhrnu srážek a mírné zimy 2015/2016 je aktuální stav zásob povrchových a podzemních vod k počátku května výrazně podprůměrný a startovací pozice tak před letním obdobím není příznivá. To, zda hrozí sucho i v roce 2016, bude dáno vývojem srážek a teplotami vzduchu v následujícím období, nicméně první predikce vývoje nejsou nijak optimistické. Sucho postihuje nejen přímo obyvatele v podobě úbytku vody ve studních nebo případnými omezeními využití vody v domácnosti, ale je i velkým strašákem pro ekonomiku, zejména pro sektor zemědělství. Česká republika tak už v loňském roce díky iniciativě ministra životního prostředí Richarda Brabce začala přijímat první opatření, která pomohou udržet vodu v krajině, zajistí zásoby pitné vody pro suchá období a připraví Českou republiku na případné krizové situace vzniklé úbytkem vody.
MŽP například vyhlásilo dotační program na šetrné hospodaření s vodou v obcích. Obce mohou získat dotaci až 5 milionů korun na systémy k opětovnému využívání dešťových a šedých vod, projekty na čištění odpadních vod včetně udržitelných koncovek (např. dočištění odtoku ČOV, další využití kalu), realizace vegetačních střech a vegetačních krytů fasád. Pro občany pak MŽP připravuje program pro domácnosti zaměřený na hospodaření s dešťovou vodou. Řádově stamiliony korun by už v letošním roce mohly zamířit přímo k občanům na pořízení retenčních nádrží na dešťovou vodu využitelnou na zalévání a běžné práce v domácnostech.

V Izraeli tak bude ministr životního prostředí jednat zejména o suchu, které ohrožuje Českou republiku a možné spolupráci v oblasti vědy, environmentáních technologií, firemní spolupráci a výměně know-how. Zkušenosti z Izraele mohou být velmi přínosné a konkrétní pro řešení úbytku vody v České republice.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů