Pátek, 19. dubna 2024

Turisti, jeďte domů, vyzývají nápisy v Palmě de Mallorca

Turisti, jeďte domů, vyzývají nápisy v Palmě de Mallorca

Na fasádách velkých starých domů v Palmě de Mallorca, přístavu, kam ročně zavítají miliony zahraničních turistů, se objevil nový druh graffiti: "Turisti, jeďte domů". I když zatím takto protestuje pouze menšina místních, nápisy ukazují na napětí v Palmě i jinde ve Španělsku kvůli rostoucímu počtu návštěvníků z ciziny. Ti jsou sice přínosem pro ekonomiku, na druhou stranu ale také narušují život místních a zatěžují služby, od dopravy až po zdroje vody.

Turistický ruch se ale na růstu ekonomiky podílí asi 12 procenty a pracuje v něm 16 procent obyvatel. Španělsko si tedy těžko může dovolit větší protesty.

Do země, která je už dlouho populární prázdninovou destinací, teď směřuje rekordní počet návštěvníků, jež kvůli bezpečnostním obavám zavrhli především Tunisko, Egypt a Turecko. To Španělsku umožnilo zotavit se z hospodářské recese a snížit vysokou nezaměstnanost. Pro mnoho Španělů má ale nárůst počtu turistů stinné stránky.

"Chtějí z nás mít zábavní park, jako kdyby to bylo místo, kde nikdo nežije," říká Luis Clar, předseda jednoho sdružení ve čtvrti, kde se nacházejí hlavní památky Palmy de Mallorca. Zdejší městská rada nedávno zakázala parkování poblíž pískovcové katedrály. Auta stojící na esplanádě na straně u moře prý kazila pohled na památku. Tento krok ale podle Clara donutil místní obyvatele, aby parkovali daleko nebo trávili dlouhé hodiny hledáním parkovacího místa. Většina uliček je tam navíc úzkých a zaplněných turisty. Jeden pár se kvůli tomu dokonce odstěhoval, poznamenal Clar.

Na Baleárách je na turistickém ruchu závislá skoro třetina pracovních míst. Turistika se na výkonu ekonomiky podílí asi z poloviny, přesto se mezi místními kvůli turistickému boomu šíří nespokojenost. Na Ibize, která často bojuje se suchem, stačí zásoby vody jen tak tak a na venkovské Menorce sílí obavy, že její přírodní krásy budou zničeny.

Jeden den loni v srpnu se obyvatelstvo Baleár téměř zdvojnásobilo a dosáhlo rekordních dvou milionů. Zvýšil se především počet návštěvníků z Británie, letní all-inclusive pobyty se rychle vyprodávají.

Obyvatelé Palmy de Mallorca vědí, že jsou dny, kdy je lépe se centru města vyhnout, zejména když do přístavu dorazí výletní lodě s tisíci pasažéry. Někteří místní se obávají, že se kvůli turistice promění celé čtvrti. Protesty proti turistům vypukly už před dvěma lety v Barceloně, kde si lidé bydlící u moře stěžovali na nárůst počtu opilých návštěvníků a vandalismus.

Podle sezonního zaměstnance knihkupectví v Palmě Gaspara Alomara je nedávná záplava protituristických nápisů dobrá alespoň k podnícení debaty o tom, zda je tak vysoký počet přijíždějících turistů vůbec žádoucí. "Máme jen omezené kapacity, takže je logické, že by měl být pro příchozí stanoven nějaký limit," podotýká Alomar. "Jestliže postavíme celou naši ekonomiku na turistice, tak pokud se tento trend změní, nebudeme mít nic. Není to dlouhodobě udržitelné," citovala jej agentura Reuters.

Místní úřady už v tomto směru podnikly určité kroky. Na nejmenším baleárském ostrově Formentera se příští rok budou platit poplatky za auta vjíždějící do oblasti a úřady také zvažují, že omezí rovněž ubytování pro turisty.

Od července pak zavede levicová vláda Baleárských ostrovů turistický poplatek až dvě eura (54 Kč) za noc. To ale vzbudilo protesty cestovních kanceláří i hoteliérů. Výnosy z této daně by měly sloužit na projekty k ochraně životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů