Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze by mohl příští rok zkušebně jezdit elektrobus bez řidiče

V Praze by mohl příští rok zkušebně jezdit elektrobus bez řidiče

V Praze by mohl v příštím roce jezdit ve zkušebním provozu elektrobus bez řidiče. Radnice Prahy 4 se totiž od září zapojí do celoevropského projektu jeho vývoje. ČTK to řekl předseda výboru energetické úspory Prahy 4 Ivo Vaněk (STAN - Tučňák). Nový elektrobus by měl být využíván při provozu na veřejných komunikacích. Zapojení městské části do projektu již jednomyslně schválil radniční výbor pro energetické úspory.

Praha 4 by se mohla stát jedním z osmi míst, kde by mohl být elektrobus ve zkušebním provozu testován. Žádné finanční náklady to pro radnici neznamená. "V praxi to znamená, že oficiálně požádáme 45 členů projektového týmu CityMobil, který autonomní elektrobus vyvíjí již osm let, aby nás přizval do fáze CityMobil3. Praha 4 se potom bude moci podílet na vývoji zcela nového městského dopravního prostředku," uvedl Vaněk.

Vůz má na sobě stovky čidel, která sledují jeho okolí a kterými je pak řízen, a to prostřednictvím GPS. Vůz tak jede podle předem naplánované trasy. Na samotnou jízdu přesto dohlíží dispečer, který v případě potřeby vůz zastaví. "Za dosavadních osm let provozu se nestala jediná nehoda," řekl Vaněk, který jej ve Španělsku vyzkoušel.

Kde přesně by mohl elektrobus v Praze jezdit, zatím není jasné. Vaněk prý v současné době jedná mimo jiné také s policií. "Potíž je, že česká legislativa totiž nic podobného nezná," řekl.

Od nového dopravního prostředku si radnice slibuje zvýšení bezpečnosti, efektivity a flexibility veřejné dopravy. "První jízda elektrobusu bez řidiče v Praze se dá očekávat v příštím roce," uvedl Vaněk.

Elektrobusy v minulosti v Praze několikrát testoval dopravní podnik. Vždy se ale jednalo o dopravní prostředky s řidičem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů