Pátek, 29. března 2024

Chrudim: První veřejná lednice ve městě

Chrudim: První veřejná lednice ve městě

Je až neuvěřitelné, jak neudržitelně nakládáme s potravinami.

Konkrétně v Chrudimi je snaha toto plýtvání omezit prostřednictvím zavedení veřejné lednice, která byla v květnu otevřena v chrudimské Radoušově ulici. Celý projekt je inspirován foodsharingem (sdílením potravin), který funguje především v Berlíně; tam jsou k dispozici desítky podobných veřejných lednic. Nutno dodat, že veřejná lednice není primárně sociální projekt pomáhající lidem bez domova, za cíl si klade spojit lidi, kterým není obrovské plýtvání lhostejné, a povzbudit ostatní, aby jednali stejně. Není pravidlem, že musí člověk něco přinést, aby si mohl nějakou jinou potravinu odnést.

Lednice je k dispozici veřejnosti zatím jen třikrát v týdnu. Do lednice se mohou dávat potraviny, u kterých nebyl porušen obal.

V bývalém kadeřnictví v Radoušově ulici, kde je lednice umístěna je k dispozici i freeshop, který funguje obdobně jako veřejná lednice, avšak v něm budou kolovat běžné předměty, jež mohou ještě někomu posloužit.

V kanceláři je k využití i počítač, do kterého lze nahrávat hudbu nebo fotografie či videa jako vzkaz ostatním lidem. Počítá se i s knihovničkou odborné literatury.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů