Čtvrtek, 28. března 2024

Inspekce: Za vývoz některých suvenýrů ze zahraničí hrozí postih

 Inspekce: Za vývoz některých suvenýrů ze zahraničí hrozí postih

Lidé, kteří si chtějí dovézt ze zahraniční dovolené suvenýr, by si předem měli zjistit, co se z jednotlivých zemí smí a nesmí vyvážet. Například za nezákonný vývoz chráněné rostliny nebo živočicha, případně výrobků z nich, hrozí vysoká pokuta, v některých případech i vězení. Seznam rizikových suvenýrů zveřejnila na svém webu Česká inspekce životního prostředí.

Podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) je ve světě chráněno přes 33.000 druhů. V řadě zemí je porušení této úmluvy přísně postihováno, mnohdy za to hrozí i několikaleté vězení. V Česku jsou lidem nezákonně dovezené exempláře po příletu zabaveny a je jim uložena pokuta až po 1,5 milionu korun. "V některých případech může být dovoz posuzován i jako trestný čin," uvedl ředitel inspekce Erik Geuss.

Připomněl, že k dovozu živočišného nebo rostlinného druhu chráněného podle CITES je třeba vývozní povolení ze země a současně dovozní povolení České republiky. Bez těchto dokladů je dovoz nelegální.

Podle vedoucí oddělení CITES z inspekce Pavly Říhové jsou nejčastějšími nelegálně dováženými suvenýry z dovolené tvrdé korály, které turisté nasbírají na pláži, aniž tuší, že je to chráněný druh. Uvedla ale i další příklady nelegálních suvenýrů. Ze Středomoří jsou to třeba suchozemské želvy, z Ruska a USA kožešiny kočkovitých šelem, vlků a medvědů, případně kaviár z jesetera, výrobky z krokodýlí kůže nebo peří divokých ptáků. Častými australskými suvenýry jsou mušle chráněné zévy a typickým upomínkovým předmětem z jihovýchodní Asie je chráněná kobra naložená v alkoholu, doplnila inspekce, která kontroluje dodržování úmluvy CITES spolu s celníky.

Inspektoři životního prostředí loni provedli podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů přes 500 kontrol a uložili pokuty za více než 350.000 korun. Přes 1350 ohrožených živočichů a rostlin a zhruba 1000 výrobků z nich zabavili. Geuss už dříve uvedl, že výchova turistů ohledně zákona o CITES se daří, přibývá ale případů organizované trestné činnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů