Pátek, 19. dubna 2024

O dotace na projekty environmentálního vzdělávání byl velký zájem

O dotace na projekty environmentálního vzdělávání byl velký zájem

V červenci skončil příjem žádostí ve dvou výzvách Národního programu Životní prostředí zaměřených na environmentální vzdělávání a na odstranění zápachu. Zájem o dotaci na projekty environmentálního vzdělávání překročil alokovanou částku výzvy téměř čtyřikrát.

Dotace na eliminaci zápachu

Od prvního července si mohli znečišťovatelé historicky vůbec poprvé požádat o dotaci na odstranění zápachu provozu nebo na snížení emisí těžkých kovů. Z Národního programu Životní prostředí bylo pro tyto účely vyčleněno 50 milionů korun. Výzva byla zaměřena na provozy, které zápachem obtěžují své okolí. Tedy zejména na takové, které stojí v blízkosti obytné zástavby.

Do 27. července, do kdy příjem žádostí o dotaci trval, Státní fond životního prostředí ČR obdržel 20 žádostí s požadovanou podporou ve výši téměř 70 milionů korun.

V případě redukce zápachu z technologických zdrojů půjdou dotace na snižování koncentrace pachových látek v podobě opatření, jakými jsou biofiltry, biopračky, mokré vypírky plynů, chemická absorpce, plazmové čištění, případně dopalovací jednotka. Projekty budou podpořeny částkou maximálně 60 % z celkových způsobilých výdajů.

Podpora environmentálního vzdělávání

Na stabilizaci systému environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) bylo určeno 25 milionů korun. Žádosti o dotaci byly přijímány od 14. června do 30. července 2016. Za tu dobu se sešlo 86 projektů, které požadují dotaci v celkové výši téměř 92 milionů korun, což je téměř čtyřnásobek alokované částky.

Podporovány budou realizace zavedených EVVO projektů pro školy všech stupňů a environmentální vzdělávání veřejné správy, rozvoj metodického zázemí pro vzdělávání pedagogů a lektorů v oblasti environmentální výchovy a aktivity zaměřené na interpretaci přírody v chráněných oblastech.

Projekty mají zlepšit znalosti a dovednosti v oblasti životního prostředí a v oblasti udržitelného rozvoje a zároveň školám poskytnout kvalitní programy jako důležitý doplněk výuky. Maximální výše podpory na jeden projekt činí 80 % z celkových způsobilých výdajů, přičemž projekty na tvorbu metodik a vzdělávání lektorů nebo na interpretaci přírodního dědictví mohou získat minimálně 300 tisíc a maximálně jeden milion korun. Do výše až 2 milionů korun mohou být podpořeny projekty v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.

V současné době probíhá formální posouzení a hodnocení žádostí z obou výzev. Očekáváme, že během podzimu by měli mít žadatelé jasno, zda se svými projekty uspěli.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů