Čtvrtek, 28. března 2024

Česká firma vyvinula vzduchotěsné posuvné dveře pro pasivní domy: Šetří energii a propouští sluneční paprsky

České firmy inovují a hledají možnosti dalších úspor i postupů, které budou ohleduplné k životnímu prostředí.

Česká firma vyvinula vzduchotěsné posuvné dveře pro pasivní domy: Šetří energii a propouští sluneční paprsky

V malebných jihočeských Slavonicích například vznikají posuvné dveře pro pasivní domy s dokonalou vzduchotěsností. Oceněny byly mezinárodním certifikátem, který získaly pouze tři další výrobky ze zahraničí, a nyní jsou i mezi projekty nominovanými v letošním ročníku soutěže E.ON Energy Globe. Druhým projektem, kterému nyní mohou lidé dávat své hlasy v kategorii Firma, je energeticky soběstačný Hotel Na Farmě.

Aby pasivní stavby dosáhly nízkých tepelných ztrát, neobejdou se bez prvotřídních technologií. Klíčová je především vzduchotěsnost, přičemž nejslabším článkem fasády domu zůstávají dveře a okna. Právě na jejich výrobu se dlouhodobě soustředí česká firma SLAVONA, která na trh uvedla nejnovější typ posuvných dveří pro pasivní domy. ,,Tepelné vlastnosti těchto posuvných dveří se dají označit za úspornou trojici, která zahrnuje tepelně-izolační vlastnosti, vzduchotěsnost i schopnost solárních zisků," říká Zora Stupňáková ze společnosti SLAVONA. Tato kombinace je unikátní, protože dveřmi netáhne, ale zároveň propouští sluneční paprsky. Ty pak interiér vyhřívají.

Český vynález pro pasivní domy

Výrobce už získal na dveře prestižní certifikát Passivhaus Institutu v Darmstadtu v třídě phA, v níž byly doposud certifikovány pouze tři další konkurenční výrobky z Německa, Rakouska a Jižní Koreje. Za vývojem dveří stojí roky praxe a zkušeností, sledování požadavků zákazníků, spolupráce s architekty a projektanty. Na vývoji se podílel i odborník na nízkoenergetické a pasivní stavby Ing. Juraj Hazucha. ,,Nejtěžší částí procesu byl prvotní promyšlený a fungující návrh a vyřešení detailů. O výrobu se pak bez problémů stará naše technologické zázemí," dodává Zora Stupňáková.

Hlavním znakem dveří je minimalistický design, který díky malé šířce rámů umožňuje nerušený výhled do okolí. Rámy dveří jsou na fasádě zcela schovány za tepelnou izolací a dodávají domu moderní vzhled s bezrámovým zasklením. Bonusem je bezbariérový práh, jednoduchá obsluha a minimální nároky na údržbu.

Dřevěný hotel je energeticky soběstačný

Ojedinělý je také koncept energeticky soběstačného Hotelu Na Farmě v obci Choťovice na Kolínsku. Firemní provoz zde funguje jako uzavřený koloběh, kdy hotel veškerou energii, živočišné produkty i odpad nejen produkuje, ale také hned spotřebovává. ,,Elektrickou energii a teplo pro provoz hotelu a farmy vyrábíme v bioplynové stanici. Zbytky z kuchyně a z baru kompostujeme, řádně třídíme odpad. V hotelu jsou úsporné žárovky, šetříme papír a využíváme vlastní dřevní štěpku," popisuje majitel hotelu Karel Horák. Hotel je postavený jako dřevostavba, a pokud se přistavují nové budovy, jsou rovněž ze dřeva.

Objekt hotelu je propojený s farmou a právě zemědělskou výrobou vše začíná. Seje se obilí, vykrmuje se skot a prasata, celý cyklus pokračuje zásobováním bioplynové stanice a končí masem, které řezník připraví v místní bourárně, aby z něho kuchař hostům upekl steak. Také chov zvířat na farmě probíhá tak, aby měl co nejmenší dopad na okolní přírodu. Prasata jsou z velké části chována na slámě, čímž dochází ke snížení produkce čpavku. Zbytky z bioplynové stanice a hnůj jsou vráceny zpět do ekosystému jako organické hnojivo. Součástí areálu hotelu je sušárna a výrobna pelet na topení. ,,Jde o soběstačný koloběh, ve kterém se využívá vše od prvního zasetého zrnka až po finální masný výrobek. Přesně víte, z jakých podmínek maso pochází," dodává Karel Horák.

Majitelé farmy a hotelu plánují další investice. Chtějí například investovat do výstavby wellness centra, které bude zásobované elektřinou a teplem z bioplynové stanice. V plánu je rovněž čištění bioplynu, který by mohl pohánět osobní automobily a zemědělské stroje. Zbytkové teplo zase najde uplatnění při vytápění skleníků. ,,Chtěli bychom je využít na pěstování vlastní zeleniny a květin. Už nyní máme malou zahrádku, kde roste zelenina a bylinky," prozrazuje Karel Horák.

Inovace českých firem ocení soutěž E.ON Energy Globe

Posuvné dveře pro pasivní domy společnosti SLAVONA i energeticky soběstačný Hotel Na Farmě byly za svůj přístup nominované v 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe, která oceňuje projekty s přínosem pro životní prostředí. ,,Inovace a vývoj mají pozitivní dopady na celou společnost. Oba projekty ukazují, že menší české firmy mohou být úspěšné a přinášet unikátní řešení," dodává Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON, která v České republice soutěž pořádá.

O společnosti SLAVONA

Společnost SLAVONA, s.r.o. je tradiční český výrobce dřevěných oken a dřevěných dveří na zakázku. Její počátky sahají do roku 1991, kdy na okraji malebného renesančního města Slavonice. Slavona jako jediná u nás používá technologie, díky nimž jsou její okna a dveře hezčí a odolnější.

O Hotelu Na Farmě

Nově postavený rodinný Hotel Na Farmě byl otevřený v dubnu 2014. Nachází se ve vesničce Choťovice, nedaleko lázeňského města Poděbrady. Hotel je energeticky soběstačný a je propojený s farmou. Hostům nabízí maso z vlastního chovu.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů