Pátek, 29. března 2024

Ptačí park u Josefova láká i na netopýry

Ptačí park u Josefova láká i na netopýry

Desítky kilometrů podzemních chodeb, rozlehlé půdy starých kolosálních budov, letité stromy promenád a na potravu bohatá příroda blízkého ptačího parku vytváří z Josefova ráj pro nejzáhadnější noční tvory - netopýry. Obdivovat je můžete na Noci netopýrů na Josefovských loukách 2. září v Josefově - netopýří metropoli.

,,Josefov skutečně je netopýří metropolí. Byla by škoda nezařadit Noc netopýrů, která se v tomto termínu pořádá v celé Evropě, mezi pravidelné akce ptačího parku," říká Břeněk Michálek, správce této rezervace České společnosti ornitologické. A skutečně, nikde jinde v Čechách nenajdete v podzemí tolik kriticky ohrožených vrápenců malých, netopýrů, kteří jsou přísně chránění v celé Evropské unii. ,,Každou zimu v podzemkách napočítáme přes tisíc hibernujících jedinců," potvrzuje Mgr. Jiří Rejl z České společnosti pro ochranu netopýrů, který tu provádí jejich monitoring od roku 1993. Také právě proto se Pevnost Josefov stala oficiální evropsky významnou lokalitou pro tohoto netopýra, vypadajícího jako kožená hruška.

Vrápenci jsou starousedlíci, stejně jako většina pravých josefováků, a nikam daleko se na sezónu nestěhují. Samice na začátku léta využívají starobylé půdy k rození mláďat, proto jim v Josefově stačí změnit jejich zimní podzemní úkryt na letní přelétnutím jen několika desítek metrů.

Vrápenec malý však není jediným josefovským druhem netopýra. Vedle nich tu v podzemí zimují i naši největší letouni - netopýři velcí, specialisti na lov brouků, a teplomilní netopýři brvití s naoranžovělou vlnitou srstí. Tam, kde podzemní systém chodeb vyúsťuje ven, je mnohem chladněji než v jeho hlubinách. V takových místech je jen několik málo stupňů nad nulou, a proto tu najdete netopýří otužilce - netopýry černé nebo netopýry ušaté, kteří mají tak dlouhé ušní boltce, že si je musí před dlouhým zimním spánkem složit pod křídla. ,,Jen v podzemních chodbách jsme našli 7 druhů netopýrů. Když započítáme druhy, které se skrývají v dutinách stromů na promenádách nebo ve štěrbinách domů a do chodeb nezalétají, dostáváme se přes půlku výčtu všech druhů netopýrů, jichž bylo na území Česka zjištěno 27. Nejnověji jsme na okraji Josefova zaznamenali i jeden z nejvzácnějších druhů - netopýra stromového, který nikde jinde v kraji dosud nebyl viděn," vysvětluje Michálek.

A kde netopýři loví? Nejsnáze je lze při lovu pozorovat v ptačím parku, který je pro netopýry prostřeným stolem. Můžeme se o tom přesvědčit těsně před setměním, kdy vyletují nedočkaví netopýři rezaví a často ještě ve společnosti posledních aktivních rorýsů obratně brázdí oblohu. Především nad těmi místy Josefovských luk, kde probíhá letní zavlažování, je, zdá se, nejvíce hmyzu, který je jejich výlučnou potravou, a tam lze také s posledním denním světlem a trochou štěstí zahlédnout narezlé zbarvení kožíšků těchto velkých netopýrů. Z mostků přes Starou Metuji zase spatříme maličkého netopýra vodního, který svými neúměrně velkými nohami sbírá hmyz z vodní hladiny. Právě tento druh je nejčastěji demonstrovaným ,,úlovkem" při nočních akcích pro veřejnost na Josefovských loukách.

Noc netopýrů začíná 2. září v 16.30 v Ravelinu XIV v Josefově. Akce je podpořena Královéhradeckým krajem a Tescem Jaroměř.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů