Čtvrtek, 28. března 2024

Obama rozšíří mořskou rezervaci u Havaje, bude největší na světě

Obama rozšíří mořskou rezervaci u Havaje, bude největší na světě

Americký prezident Barack Obama výrazně rozšíří mořskou rezervaci Papahanaumokuakea u Havaje. Informoval o tom Bílý dům. Oblast, která je na seznamu světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), prohlásil za chráněnou v roce 2006 Obamův předchůdce George Bush mladší, od té doby se rezervace zahrnující moře, ostrovy i atoly několikrát rozrostla.

Po nynějším rozšíření bude mít chráněný park rozlohu asi 1,5 milionu kilometru čtverečních, což z něj podle havajské televize KHON učiní největší mořskou rezervaci na světě. Pro srovnání, rezervace bude mít zhruba třetinu rozlohy Evropské unie. Rozloha parku po svém vyhlášení prezidentem Bushem mladším před deseti lety byla zhruba čtvrtinová, i tak ale v té době byla podle Reuters největší na světě. Vyhlášení parku, kde je zakázán komerční rybolov, poté inspirovalo vznik podobných rezervací po celém světě.

Na chráněném území, které zahrnuje Severozápadní havajské ostrovy, žijí mořské želvy, tuleni havajští a miliony mořských ptáků. Obama, který se narodil na Havaji, oblast navštíví 1. září, aby poukázal na hrozbu změn klimatu, které oceány čelí. Cílem jeho cesty jsou i Midwayské ostrovy, které jsou součástí rezervace a dějištěm bitvy během druhé světové války.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů