Čtvrtek, 25. dubna 2024

Návštěvnost jeskyní Moravského krasu byla loni nejvyšší od 2007

Návštěvnost jeskyní Moravského krasu byla loni nejvyšší od 2007

Pět jeskyní v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku loni navštívilo 362.747 turistů, což je nejvíce od roku 2007. Meziročně se návštěvnost zvýšila zhruba o 22.000 lidí. ČTK to dnes řekl vedoucí správy jeskyní krasu Jiří Hebelka. Podle něj přibylo jak tuzemských, tak především zahraničních návštěvníků.

"Srovnání s rokem 2015 je však poněkud zavádějící, protože Punkevní jeskyně, které jsou cizinci nejvíce navštěvovány, byly v roce 2015 po dobu tří měsíců uzavřeny z důvodu výstavby nové provozní budovy," uvedl Hebelka. V roce 2007 se do jeskyní přišlo podívat asi 387.000 lidí.

Návštěvníci ze zahraničí tvoří z celkového počtu asi jednu třetinu. Nejčastěji jde o turisty z Polska či Slovenska, jeskyně si však loni prohlédlo například i 14 turistů z Peru a stejný počet z Kolumbie.

Vedení správy jeskyní chce letos u nejnavštěvovanějších Punkevních jeskyní zřídit nový stánek s občerstvením. "V současné době vyřizujeme nezbytné formality tak, aby byl stánek otevřený pro návštěvníky do začátku příští turistické sezony," uvedl Hebelka. V plánu je také instalace nového LED osvětlení v Kateřinské jeskyni, oprava silnice od Skalního mlýna či rekonstrukce parkoviště u Kateřinské jeskyně.

V Punkevních jeskyních se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě, jsou propojeny se dnem propasti Macochy. Kateřinská jeskyně nabízí k prohlídce největší přírodní podzemní sál v ČR, Balcarka zase bohatou krápníkovou výzdobu. Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou zajímavé spletitým systémem chodeb a podzemními propastmi, Výpustek láká i na někdejší utajovaný protiatomový kryt československé armády.

V ČR je 14 jeskyní zpřístupněných veřejnosti. Loni si je prohlédlo téměř 761.000 lidí. Pět jeskyní Moravského krasu se podílí na celkové návštěvnosti asi 48 procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů