Úterý, 19. března 2024

V Moravském krasu bylo po zimě méně odpadu než v minulých letech

 V Moravském krasu bylo po zimě méně odpadu než v minulých letech

Méně odpadu než v minulých letech dnes sesbírali dobrovolníci v Moravském krasu. Zaplnili pouze dva kontejnery. Podle vedoucího správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Leoše Štefky se tak situace zlepšuje. Do 25. ročníku akce se zapojilo ve dvou termínech mezi 800 a 900 dobrovolníky. Většinou šlo o žáky škol v okolí.

"Mám pocit, že situace byla letos lepší, možná tak o třetinu odpadu bylo méně než v jiných letech," řekl ČTK Štefka. Výsledek jej potěšil, protože návštěvnost Moravského krasu byla loni vyšší. Lidé dlouhodobě nedělají nepořádek kolem jeskyní, ale spíše na příjezdových cestách a kolem silnic.

V minulosti dobrovolníci našli například občanské nebo řidičské průkazy, ale třeba i vyhozená okna, sedačku nebo mrazák. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.

Podobně kuriózní nálezy letos dobrovolníci nezaznamenali. Většinou sbírali plastové lahve. "Bylo tam něco málo pneumatik a v několika taškách zvěřina," uvedl Štefka.

Většinu sběračů tvořili žáci škol na Blanensku, kteří jsou už na akci zvyklí. "Školy se nám hlásí samy, pomáhají také obce v okolí a firmy," uvedl Štefka. V minulosti se akce konala v jednom termínu, v posledních letech už má termíny dva, aby se dala organizačně zajistit. Děti výměnou za pomoc dostanou zdarma vstupné do jeskyní, letos si mohli pochutnat i na špekáčcích.

Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskutečnil už popětadvacáté.

Úklidovy se o víkendu v rámci akce Ukliďme svět, Ukliďme Česko konaly po celé zemi. Například brněnskou zoo přišlo uklidit kolem 50 dobrovolníků. Sbírali odpadky, hrabali listí a zametali areál zoo. Téměř stovka lidí přišla uklízet okolí řeky Svratky v Jundrově. "Byli jsme překvapeni, že odpadků se našlo výrazně méně. Obvykle jsme jich sesbírali kolem 300 kilogramů, dnes to byla asi jen pětina," řekla ČTK místostarostka Brna-Jundrova Irena Koláčná (Zelení).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů