Úterý, 19. března 2024

Australští vědci objevili více než 50 nových druhů pavouků

 Australští vědci objevili více než 50 nových druhů pavouků

Více než 50 nových druhů pavouků objevila vědecká výprava v Austrálii. Pro ty, kdo trpí arachnofobií, to zřejmě není příliš dobrá zpráva - tím spíš, že některé z nově objevených druhů dorůstají velikosti běžného jídelního talíře, napsal zpravodajský server breaking.news.ie.

Tým vědců tvořili experti z Queenslandského muzea a Macquarieské univerzity, které do terénu doprovázeli domorodí stopaři a lovci. Expedice je zavedla na poloostrov Cape York, který leží na severu Austrálie a má rozlohu přibližně 137.000 kilometrů čtverečních.

Jeden z nově objevených pavoučích druhů patří do čeledi sklípkanovitých. Tito pavouci se ukrývají v malých norách, kde číhají na svou kořist. Špatnou zprávou pro ty, kdo pavouky příliš nemilují, je, že si občas místo nory najdou skrýš pod dveřmi či v otvorech kolem zárubní.

O nové druhy se rozrostla také čeleď skákavek, které jsou - jak jejich jméno napovídá - zdatnými skokany schopnými přeskočit délku vlastního těla, a to až padesátinásobně. A krom toho také mají osm očí, které jim dodávají dost kuriózní vzhled - pokud tedy postojí na místě dost dlouho, aby si je pozorovatel mohl dobře prohlédnout.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů