Úterý, 19. března 2024

Za ucpání desítek ptačích hnízd pachateli hrozí až 5 let vězení

Za ucpání desítek ptačích hnízd pachateli hrozí až 5 let vězení

Policie řeší případ ucpání desítek hnízd ptáků montážní pěnou v Čejkovicích na Hodonínsku jako týrání zvířat a jako neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Petr Zámečník. Pachateli může v krajním případě hrozit až pět let vězení. Dosud neznámý pachatel na konci května pěnou ucpal vletové otvory do 57 hnízd vzácné vlhy pestré.

"Po pachateli stále pátráme, žádný konkrétní poznatek ke konkrétní osobě zatím nemáme," uvedl mluvčí.
Obsazená byla asi desítka hnízd, ptáci sedící na vejcích se kvůli pěně nemohli dostat dovnitř ani ven, hrozilo, že uhynou. Hnízda se brzy podařilo znovu uvolnit, poblíž byli náhodou pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP).
"Kvůli šetření jiného případu byli naši inspektoři zcela náhodou nedaleko. Když se o tomto neuvěřitelném barbarství dozvěděli, mohli okamžitě zasáhnout. Ihned začali s odstraňováním montážní pěny a uvolňováním vletových otvorů," uvedl už dříve ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš.
Pokud by nebyl prokázán trestný čin, inspektoři by mohli zahájit správní řízení podle zákona na ochranu přírody. Za škodlivý zásah do vývoje zvláště chráněného druhu lze uložit fyzické osobě pokutu až 100.000 korun, právnické nebo podnikající fyzické osobě až jeden milion.
Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené druhy živočichů. Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů, a to především na jižní a jihovýchodní Moravě. Hnízdo si vlha pestrá staví na konci nory, kterou buduje v písčitých nebo hlinitých přírodních stěnách.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů