Úterý, 19. března 2024

České dráhy pro cyklisty

České dráhy pro cyklisty

České dráhy nabídnou tuto cyklistickou sezónu skoro 7 tisíc vlaků s rozšířenou přepravou jízdních kol. Zjednodušenou přepravu jízdních kol nabídnou v 6 074 spojích a přepravu jízdních kol formou úschovy během přepravy v 770 vlacích. Oproti roku 2016 je to rozšíření nabídky o 106 spojů. Národní dopravce ročně přepraví okolo tři čtvrtě milionu cyklistů na regionálních, dálkových i mezinárodních linkách.

Při oblíbené zjednodušené přepravě formou spoluzavazadla si nakládku, vykládku a dozor nad jízdním kolem zajišťuje sám cestující. V úschově během přepravy předává kolo do úschovy ve služebním voze zaměstnanci Českých drah. Ve vybraných dálkových spojích je možná nebo nutná rezervace pro přepravu kola.

Cena za vnitrostátní přepravu jízdního kola je stanovena podle vzdálenosti v několika pásmech a pohybuje se od 30 Kč při vzdálenosti do 50 km po 75 Kč při cestách nad 351 kilometrů. Za použití úschovy během přepravy se platí ještě úschovné ve výši 10 Kč. V mezinárodní dopravě mimo Slovenska je cena za přepravu kola pro celou trasu cca 276 Kč (10 EUR), směrem na Slovensko v přímém vlaku pak cca 83 Kč (3 EUR). Ve vybraných spojích je nutná rezervace. V přeshraniční dopravě je při použití některých typů jízdenek bezplatná přeprava jízdního kola a u některých přeshraničních jízdenek je možné koupit speciální celodenní doklad pro přepravu kola nebo doklady pro kola v rámci tzv. malého pohraničního styku (MPS). Jedná se například o jízdenky Labe-Elbe, EgroNet nebo Vltava-Dunaj Tiket.

České dráhy zajišťují přepravu jízdních kol ve všech typech vlaků od regionálních spojů, přes rychlíky, expresní spoje a vlaky InterCity a EuroCity až po rychlovlaky SC Pendolino a railjet. Přeprava kol je možná do všech regionů Čech, Moravy a Slezska i přímo v nich, a také do zahraničí do blízkosti atraktivních dálkových cyklotras.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů