Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Mozaika nápadů a přístupů

hotelNejnovější hotelový přírůstek v centru Prahy je unikátní zejména ve dvou ohledech - přístupem k hospodaření s energiemi a odvážným propojením čtyřhvězdičkového prostředí s hostelem - segmentem, který má v Česku stále slabé zastoupení.

Mosaic House vznikl přestavbou řadového funkcionalistického domu nedaleko Karlova náměstí. Jednotný svaz soukromých zaměstnanců jej postavil jako svůj "Organizační dům" v letech 1934-35 podle návrhu Oktáva Koutského, a od počátku sloužil jako místo setkávání lidí. V nedávné minulosti patřil mocnému ROH, odsud se spravovala a řídila odborářská rekreace. Dnes je vlastnická struktura složitější. Dům patří jinému vlastníkovi než hotel, respektive jeho provoz. Hoteliéři z Bohemian Hostels a Beds and Bars si vytyčili zajímavý cíl. Vybudovat ekologický provoz a unikátním způsobem spojit čtyřhvězdičkový hotel s hostelem.

DVOJJEDINÝ PROVOZ

Už za vstupem - v meziprostoru mezi vstupním portálem a skleněnými posuvnými dveřmi - jsou vyzývavě umístěny kontejnery na tříděný odpad. Když host vejde do lobby, ocitne se ve velmi živém prostředí. Oči upoutá původní mozaika ze 30. let na podlaze a mladý personál bez livrejů vůkol. Zatím jednoznačně vítězí duch hostelu.

Celý hotel nabízí ubytování v 94 pokojích. 64 pokojů je klasických, tedy soukromých, ve čtyřhvězdičkovém standardu. 54 je dvoulůžkových, 10 je vybaveno vždy dvěma samostatnými lůžky (twin-bed rooms). Zbylých 30 pokojů nabízí ubytování hostelového typu, kdy si klient kupuje pouze postel. Kvalita i těchto pokojů se však blíží čtyřhvězdičkovému standardu.

Zajímavé je umístění klasických a hostelových pokojů. Možná byste čekali, že budou v oddělených podlažích, ale není tomu tak. Hostelové pokoje jsou vloženy vprostřed mezi luxusnějšími křídly, v každém patře přímo proti centrálnímu schodišti. Jde o vskutku demokratický přístup. Podle našich informací dochází ke stížnostem ze strany konzervativnějších hostů na přece jen trochu odlišné spolunocležníky jen velmi zřídka, a to výhradně kvůli hluku. Podle slov Chrise Syvertsena, generálního ředitele a spolumajitele hotelu, bylo záměrem hoteliérů přilákat normální hosty všech věkových kategorií, kteří ocení živou a eklektickou atmosféru a upřednostní ji nad pouhým luxusem v ubytování. Své klienty označuje zásadně za hosty, nikoliv za zákazníky. Velmi se snaží o zpětnou vazbu, která mu umožňuje reagovat na přání hostů. Na otázku, zda by dnes, po několika měsících fungování (hotel byl otevřen v červnu 2010) něco změnil, vrtí hlavou. Přiznává však, že poslední dva roky byly pro hoteliér y těžké a ve srovnání s roky 2006-2008 kritické. Podle jeho slov bylo důležité, že otevřeli již v létě, protože zachytili vrchol sezony. Kvalitu, kterou Mosaic House nabízí, spatřuje kromě již zmíněných věcí především v ekologickém přístupu k provozu.

EKOLOGICKÁ ŠEDÁ VODA

Velká část investic byla věnována tomu, co budovu dělá nízkoenergetickou a přitom není vidět. Kromě kvalitního zateplení a odhlučnění domu sem byly vloženy velmi inteligentní prvky zařízení. Na oknech jsou instalována čidla, která v letních měsících v závislosti na slunci zatemňují pokoje roletami, aby se vnitřní prostředí nepřehřívalo. Jiná čidla registrují, zda je pokoj obsazen či nikoliv, a podle toho regulují vytápění a zhasínají. Hotel pracuje s principem rekuperace, neboli s předehříváním vzduchu a vody z odpadního tepla. Ve vzájemně oddělených prostorech dochází k předávání tepla mezi ohřátým špinavým a čistým studeným.

Za pozornost však stojí především hospodaření s vodou. Na střeše jsou umístěny kolektory, které ohřívají užitkovou vodu. V létě se ohřeje tak, že není potřeba dohřívat ji v plynových kotlích a hosté se mohou sprchovat velmi levně. To však není dnes až tak ojedinělé. Raritou je výroba "šedé vody". Jde o princip, kdy se takzvaná čistá splašková voda z umyvadel a sprch (rozlišujme splaškovou vodu z toalet) odvádí samostatným odpadním potrubím do filtračního zařízení v suterénu. Jde o nádrže s bakteriální filtrací, kde se tato mírně znečištěná voda pročistí a odděleným potrubím putuje zpět do systému užitkové vody. Lze ji používat na splachování či na úklid domu. Kvalitu bakteriální filtrace řídí na dálku odborná společnost z Německa. Podle majitelů neexistuje na světě hotel, který by takto pracoval s šedou vodou (v kancelářských budovách je systém využíván poněkud častěji). Výhoda takového řešení je zjevná - kromě rozumného hospodaření s vodou je nemalým ziskem ús pora na vodném a stočném. Nevýhodou je nutnost vybudovat dva vodovodní a odpadní okruhy (jeden na pitnou, druhý na šedou vodu).

NÁPADITÉ DETAILY

Architektonicky je původní dům skvělým příkladem funkcionalistického řešení, jednoduchá souměrná fasáda s podélnými kachlíky v bílé, modré a hnědé barevnosti s výrazným prosklením schodiště v centrální ose, strohé a funkční prvky interiéru. Jenže ne každý host si libuje ve strohých kachlících. Ubytovací část je proto záměrně řešena podle návrhu architektky Terezy Koucké v tlumené barevnosti s důrazem na použití přírodních materiálů a jejich přirozené působení. Chodby v sametově šedé s intimním teplým osvětlením zklidňují. Pokoje jsou laděny do béžových a vínových odstínů. Nábytek je všechen řešen na míru, stolky a sedátka ze smrkových trámků, závěs na ramínka z přirozeně zvlněných větví.

Vstupní prostor je výrazně členěn sloupy nosné konstrukce. Proto je propojen průběžnou sedačkou, "hadem" dlouhým téměř 100 m, která prochází hlavními prostory restaurace, recepce a multifunkčního sálu s barem, a sjednocuje je. Kde je třeba - například u okna do otevřené kuchyně - probíhá had i po stěnách a po stropě, aby nebránil hostům v průchodu. V přízemí je výrazným prvkem obklad sloupů nosné konstrukce ocelovým plechem s tradiční kovářskou barvou s přídavkem kovového prášku. Hotel Mosaic House ocení zejména zelení cestovatelé, kteří se rádi druží u jednoho stolu a živá atmosféra je pro ně hodně důležitá.

AUTOR: Martin Verner
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist