Pátek, 29. března 2024

V bývalé pískovně v Oldřichově v Hájích vyroste ekokemp

V bývalé pískovně v Oldřichově v Hájích vyroste ekokemp

Ekocentrum v Oldřichově v Hájích na Liberecku chce na opuštěných pozemcích bývalé pískovny vybudovat ekokemp. Čtyřhektarový areál by měl návštěvníkům Jizerských hor už v příštím roce nabídnout alternativní ubytování. Záměr připravuje centrum v úzké spolupráci se správou Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Cílem projektu je umožnit přenocování turistům, ale především přilákat do ekocentra další návštěvníky. ČTK o tom dnes informoval ředitel ekocentra Radek Hromádka.

Areál střediska ekologické výchovy v Oldřichově v Hájích vznikl kolem 350 let staré památkově chráněné roubenky, jejíž záchranu zahájily před lety obec společně s ekologickou organizací Suchopýr. Na záchranu roubenky, která byla v dezolátním stavu, přispěla i EU. Kolem původního domu postupně vyrostl moderní areál vyprojektovaný tak, aby náklady na energie byly co nejnižší. Je vybaven tepelným čerpadlem, systémem rekuperace a solárními panely.

Takzvaný Sluneční dům nabízí 53 lůžek, určena jsou hlavně školákům, kteří si jezdí do Oldřichova se svými učiteli prohlubovat znalosti z přírodopisu i ekologie. "Do Ekocentra jezdíme často a rádi, vybíráme si akce, které nějak souvisejí s tématem naší výuky. Kde se jinde učit o přírodě než v přírodě. Ale není to jen o ekologii a přírodopise, využíváme zážitky z Oldřichova třeba i v češtině, při psaní slohu," uvedla učitelka Jindřiška Krenková z liberecké Základní školy 5. května.

V ekocentru jsou moderně vybavené učebny a laboratoře, je ale i malou farmou s koni, ovcemi, kozami, slepicemi a oblíbenou přeštickou prasnicí Edunkou. O víkendech a prázdninách je centrum otevřeno i veřejnosti, pro kterou pořádá zábavné i vzdělávací akce. K těm nejoblíbenějším patří třeba tvořivá odpoledne pro děti a rodiče, stříhání ovcí a den včely. Nejbližší akcí pro veřejnost bude v sobotu 20. října Den stromů, který se uskuteční už podesáté. "Toho loňského se zúčastnilo na 400 lidí, za celý rok jich ale centrem projde asi 10.000," řekla mluvčí ekocentra Lucie Fürstová.

V Libereckém kraji je 28 kempů, které nabízejí návštěvníkům bezmála 3000 míst pro stany a karavany. Oldřichovský ekokemp by měl být hlavně co nejšetrnější k přírodě. "Plánujeme pro návštěvníky kempu přizpůsobit i naši nabídku letních programů, děti se tu navíc budou moci svézt na koních, prohlédnout si domácí zvířata," řekla organizační pracovnice ekocentra Jitka Hybnerová. Do budoucna se přitom počítá s dalším rozšířením kempu. Pokud se podaří získat evropské dotace, mohl by do roku 2019 nabídnou pohodlné přespání až pro 200 návštěvníků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů