Pátek, 29. března 2024

Uklidí řeku Sázavu

Uklidí řeku Sázavu

Hladinu a břehy Sázavy budou i letos v dubnu tradičně uklízet dobrovolníci. V úseku od Kácova po Pikovice se tak bude dít pod taktovkou obecně prospěšné společnosti Posázaví a od Havlíčkova Brodu v režii společnosti Královská stezka, o. p. s, společnosti Lípa pro venkov o. s., a řady dalších organizátorů, mj. i rybářů a hasičů.

Organizátoři předpokládají, že se jim i letos pro úklid řeky ve dnech 12.-14. dubna opět přihlásí stovky nadšenců, kteří na hladině i březích nasbírají desítky tun odpadků, které pak budou odvezeny na skládky. Například v minulém roce dobrovolníci mezi Havlíčkovým Brodem a Pikovicemi, tedy v úseku dlouhém bezmála 190 kilometrů, sesbírali přes 30 tun odpadu.

>>Těší nás, že pro nemálo dobrovolníků se účast na úklidu řeky stala už pravidlem. Každoročně odvedou obrovský kus práce. Ale poděkovat musíme také všem dalším partnerům, kteří se do projektu zapojují, ať už poskytnutím jídla, střechy nad hlavou, lodí či ochranných pomůcek pro dobrovolníky, nebo zasláním finančního příspěvku,<< uvedla Bohunka Zemanová, ředitelka společnosti Posázaví o. p. s.

Čištění řeky Sázavy se mohou zájemci zúčastnit osobně nebo poskytnutím materiálního či finančního daru. Stačí se přihlásit na e-mail info@posazavi.com nebo na telefon 723 881 081. Podrobnosti o celé akci lze rovněž získat na internetové adrese leader.posazavi.com v sekci Partnerské projekty.

První ročník projektu Čistá řeka Sázava se uskutečnil v roce 2006 v režii svazku obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 úklid organizuje společnost Posázaví o. p. s. Projekt je nekomerční aktivitou založenou na dotacích a dobrovolnosti všech účastníků.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů