Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Kodani se testuje chytré osvětlení ulic

V Kodani se testuje chytré osvětlení ulic

Kodaň, hlavní město Dánska, dnes patří mezi nejprogresivnější evropské metropole. Malé město dnes významně podporuje cyklistiku a snaží se neustále snižovat ekologickou stopu.

Kodaňská radnice nedávno dala výzkumníkům a vědcům k dispozici devět kilometrů svých ulic. Ne že by je snad vědátoři sami obsadili. Osadili je však nejrůznějšími experimenty z oblasti veřejného osvětlení.

Do projektu testování chytrého veřejného osvětlení je zapojeno celkem 25 firem, podnikatelů a institucí z různých oborů. Některé lampy například upravují svůj jas podle toho zda ve svém okolí detekují pohyb. Jiné lampy jsou vybaveny solárním panelem a větrnou turbínou a vyrábějí elektřinu.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhovor o tom, jak LED šetří obcím peníze

Každá testovaná lampa je navíc vybavena připojením na internet a bohatou sadou senzorů. Ty měří kvalitu ovzduší, dopadající UV záření, hustotu dopravy, rychlost větru a spoustu dalších atributů okolí. Všechna tato data se pak přes internet přenášejí přímo do laboratoří vědců a výzkumníků.

Chytré veřejné osvětlení je dalším krokem poté, co většina měst postupně vyměňuje staré pouliční lampy za nové s technologií LED. Ta dokáže městům ušetřit i více než 50 % nákladů na veřejné osvětlení. Veřejné LED lampy jsou tak vítanou investicí, protože se brzy vrátí a městům šetří nemalé prostředky.

TIP: LED žárovky - vše co o nich potřebujete vědět

Nedávno například nahradila klasické výbojky v pouličních lampách za úsporné LEDky třímilionová argentinská metropole Buenos Aires. Předtím velkou část lamp takto osadilo Los Angeles. A tento trend se nevyhýbá ani České republice.

Moderní veřejné osvětlení šetří městům peníze. A to se počítá. Společnost E.ON provozuje ve svém areálu v Brně technologický park veřejného osvětlení, kde výhody nových typů osvětlení sama testuje a prezentuje veřejnosti i zástupcům obcí.

Zdroj: www.EKObonus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů