Čtvrtek, 28. března 2024

konference pro pedagogy o světle vypouknou již příští týden

konference pro pedagogy o světle vypouknou již příští týden

Že učení o světle patří jen do hodin fyziky? A že to musí být nuda? Co takhle vyrobit si krasohled, vyfotit svoje okolí termokamerou či zahrát si divadlo o tom, jak probíhá fotosyntéza? O tom, jak zařadit zajímavé nápady do školního vyučování a jak jimi žáky zaujmout, budou letošní Konference k environmentální výchově určené pedagogům základních, středních, ale i mateřských škol. Konference pořádá brněnské školské zařízení Lipka.

Lipka zve učitele na Konference k environmentální výchově již tradičně a každý rok se jich účastní kolem dvou stovek. Konference určená pro pedagogy mateřských škol se bude letos konat ve středu 11. listopadu. Pro pedagogy základních a středních škol bude program připraven o den později, ve čtvrtek 12. listopadu. Záštitu nad konferencemi převzali náměstkyně primátora města Brna Klára Liptáková a radní Jihomoravského kraje Jiří Janda.

Lektoři konference představí pedagogům světlo z mnoha různých stran. ,,Už malé děti se často ptají, co je to vlastně světlo. Odpovědět není vůbec jednoduché", říká Bára Mikulecká ze souboru Úžasné divadlo fyziky - ÚdiF, ,,naše vystoupení učí děti klást si tyto jednoduché otázky a pomocí snadno proveditelných, ale efektních experimentů na ně odpovídat." Mezi dalšími vystupujícími se objeví například Juliet Robertson, významná skotská pedagožka a propagátorka venkovního učení. ,,Pokud chcete vést vaši třídu ke kreativitě a chcete, aby se učení stalo zábavou, pak s dětmi jděte ven. Nebudete potřebovat drahé pomůcky, komplikované technologie - postačí nějaké to oblečení, vaše zaujetí pro výuku a samozřejmě budete potřebovat to hlavní - děti!" představuje svůj příspěvek sama Robertson.

Z dalších osobností na konferenci vystoupí Marek Herman, psycholog a autor bestselleru Najděte si svého marťana. Pedagogům poradí nejen jak zapalovat jiskru ve svých žácích, ale také jak se současně postarat o to, aby samotní pedagogové vnitřně nevyhořeli. ,,Bohužel původně avizovaná lektorka profesorka Helena Illnerová se nemůže dostavit ze zdravotních důvodů. O vlivu světla na naše biologické hodiny proto před pedagogy pohovoří její kolegyně dr. Zdeňka Bendová," doplňuje k programu organizátorka konference Hana Mikulicová z Lipky.

Odpoledne vystřídají teoretické bloky praktické dílny a workshopy, kde pedagogové získají řadu tipů pro svoji výuku. ,,Nabízíme učitelů, různé náměty, jak pracovat se světlem mezipředmětově - jak na něm postavit školní projekt, badatelské učení či venkovní výuku. Překvapivě mnoho možností nabízí toto téma také ve školkách, i když tady dětem světlo spojujeme hlavně s jeho hlavním a nejpřirozenějším zdrojem, Sluncem," uvádí Mikulicová.

Více informací o konferencích a podrobný program naleznete na www.lipka.cz/konev a www.lipka.cz/konvicka. Konference finančně podporuje Jihomoravský kraj.

Datum konání:

Konference k environmentální výchově v MŠ (Konvička) - 11. listopadu 2015, 8-16 hodin

Konference k environmentální výchově (KONEV) - 12. listopadu 2015, 8-16 hodin

Místo konání obou konferencí:

Administrativní a školicí centrum JMK, Cejl 73, Brno

Kontakty:

Kateřina Vítková, PR manažerka, katerina.vitkova@lipka.cz, 736 473 732

Hana Mikulicová, organizátorka, hana.mikulicova@lipka.cz, 724 895 749

Helena Nováčková, organizátorka, helena.novackova@lipka.cz, 730 179 414

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů