Úterý, 16. dubna 2024

Návrh rozpočtu EU snížen Radou

Návrh rozpočtu EU snížen Radou

Ministři financí členských států opět dokázali své odtržení od reality. V době největšího migračního pohybu od druhé světové války, v době nízké úrovně hospodářského růstu a zaměstnanosti hned v několika částech Evropské unie, přišla Rada s "vizí" snížit návrh evropského rozpočtu na příští rok. Konkrétně navrhla snížit své závazky o 35 miliard korun na 4,2 bilionů korun financující všechny evropské politiky. Jako by se páni ministři financí v posledních letech nepoučili, že k prosperitě se prostě proškrtat nedá a že pokud chceme hospodářský růst, je třeba jej stimulovat.

Tentokrát má tedy od pokladníků z členských zemí dostat na frak vnější politika a politika konkurenceschopnosti. Rada ministrů, skrytá za anonymitu "Evropské unie" se tato témata nepochopitelně snaží prezentovat jako druhořadá, přestože jejich financování je pro budoucí rozvoj Evropy klíčové. Politika konkurenceschopnost a vnější politiku společně mají podle ministrů financí členských zemí přijít o 13,7 miliard korun. Evropskou komisi, která je zodpovědná za provádění evropských politik, odsunuje Rada do pozice pozorovatele. Nakonec proč ne, vždyť za radu ministrů všechno nakonec odnese u občanů Evropský parlament.

V kontextu migrační krize považuji za logické, že členské země požadují evropské řešení. Přece jen se nejedná o problém, který dokáže vyřešit pouze jeden stát. Ale požadovat evropské řešení a zároveň krátit finance, které jsou na toto řešení nezbytné, to je jako pobízet koně bičem do běhu a zároveň mu vší silou přitahovat udidlo. V případě jízdy na koni tak hloupé chování jezdce nemůže skončit jinak, než pádem. V případě politiky to chvíli vydrží, dokud je to na koho svést. Ale ten čas už nyní dochází. Není ale možné si myslet, že Unie dokáže zajistit stabilní a bezpečné sousedství v případě, že na to nemá dostatek finančních prostředků.

Stejným případem je priorita konkurenceschopnosti, která, ačkoliv je brána do úst všemi národními politiky do jednoho, nemilosrdně odnesla více než polovinu všech navržených škrtů. Ti kdo ony škrty prosazují pak budou doma na tiskových konferencích vyčítat Evropské unii to, co sami udělali. Není to jen pokrytecké, je to hanebné a malé.

Očekává se od nás, že budeme plnit cíle a nalézat řešení. Ano, rádi se tohoto nelehkého úkolu ujmeme, ale tohle je možné jen v případě, že nám nebudou házeny klacky pod nohy. Evropští občané si zaslouží fungující evropskou správu a neměli by si nechat namluvit cokoliv jiného.

Rozpočtový výbor bude v posledním zářijovém týdnu hlasovat o výši rozpočtu, jakou by chtěl vidět Evropský parlament, a která bude vycházet z výpočtů Komise. Za skupinu Socialistů a Demokratů lze již teď říci, že se bude bojovat kupříkladu o akceptovatelnou výši prostředků pro oblast životního prostředí, ochrany zdraví, zaměstnanost, včetně posílení programu Erasmus+ a také podporu vědy.

Pavel Poc europoslanec za ČSSD

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů