Čtvrtek, 28. března 2024

Oblíbená beseda s fotografem Jirouškem bude tentokrát o Brdech

Oblíbená beseda s fotografem Jirouškem bude tentokrát o Brdech

Jiří Jiroušek je nejen vynikající fotograf, jehož specialitou je pořizování snímků z motorového padáku, ale i výborný vypravěč. Na zatím poslední besedu s ním přišlo 27. ledna 2017 do Kongresového sálu Domu Natura v Příbrami (bývalá budova České pojišťovny v Plzeňské ulici) 106 zájemců. O další své dobrodružné zážitky, tentokrát na téma Brdy, se Jiří Jiroušek podělí na stejném místě v pátek 17. února 2017 opět od 18 hodin. Slovem ho navíc doprovodí známý přírodovědec Ondřej Sedláček.

Příbram (8. února 2017) - ,,Fotografie Jiřího Jirouška jsou opravdu nádherné a unikátní. Létá od roku 1994 a od té doby i fotografuje," uvedl Vladimír Král, ředitel Ekologického centra Orlov, o.p.s., jehož je Dům Natura součástí.Právě zde je od loňského prosince výstava velkoplošných fotografií Jiřího Jirouška s názvem Nebeské Česko Vstupné na besedu s ním je 50 korun. Účastníci si ale budou moci zároveň prohlédnout i všechny expozice Domu Natura zdarma.

Jiří Jiroušek se narodil v květnu 1975. Focení je jeho vášeň, koníček. Není to jeho obživa. ,,Shůry vypadá země jinak. Slunce za časté pomoci mlhy a mraků maluje úžasné obrázky," řekl.

Zamiloval si Vltavu. Je podle něj nádherná v každé své části. "Na Šumavě svou hrdost sbírá, na Lipně sílí, dlouho její divokost hlídají skály. U Mělníka se s Labem vznešeně zasnoubí. Z leteckého pohledu je nezaměnitelná," dodává.

Jeho ,,fotolety" často míří nad Brdy. Kopcovitá oblast dokáže být velmi fotogenická, její hřeben je přirozenou hradbou pro oblačnost. Většinou vanou západní větry, ve směru od Krušných hor jim nestojí v cestě jiná významná výšková překážka, proto je možné létat, když z jedné strany Brd mlhy jsou, a z druhé ne.

"Nahoře s fotoaparátem se rozhlížím, letím, osahávám vzduch, zkoumám sluníčko, vyhlížím mlhy, hledám stínohru. Dost často při tom mrznu, ale jsem šťastný. Vidím totiž nebeské pohledy a ty mě rozehřívají," popsal své zážitky Jiří Jiroušek

Dříve během jediného tříhodinového letu namačkal 500 až 700 snímků. Ne všechno se vždy podaří a ne všechny si tedy po­nechává. Teď už má méně nepoužitelných fotek, také fotí méně, hledá především nevšední pohledy. Takové, kde je nápad, vtip, zvláštní atmosféra, příběh.

"Většinou létám dvě stě metrů nad zemí. Jen při přelétávání velkého lesa či řeky jdu do větších výšek. A někdy si zalétnu kilometr nad zem. Abych se pořádně rozhlédl, abych okusil výšku, trénoval. Maximální výška je daná předpisy," vysvětlil příbramský fotograf.

Jiří Jiroušek létal v alpských zemích, měl možnost fotografovat v Rusku v okolí Moskvy, nechyběly severské státy, fotil na pobřeží Atlantiku a zúčastnil se i expedice s létáním nad Saharou. Nejraději to má ale u nás doma. "Česká republika má mnoho tváři. Nutná je úcta k přírodě, spolupráce s ní, ona není zlá či nepředvídatelná, úskočná. Vzduch ale není vidět. Snažím se létat opatrně a ohleduplně. Bez strachu to nejde. Bez něj bych už nebyl," dodal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů