Pátek, 19. dubna 2024

Zástupci resortů představili kompromis ve sporu o posudky EIA

Zástupci resortů představili kompromis ve sporu o posudky EIA

Zástupci ministerstev životního prostředí, dopravy, místního rozvoje a dalších dotčených resortů dnes Evropské komisi předložili návrh na vyřešení sporu ohledně platnosti posudků dopadu staveb na životní prostředí (tzv. proces EIA) u projektů, pro které EU požaduje kompletně nové posouzení vlivů na životní prostředí. V tiskové zprávě to ČTK sdělilo ministerstvo dopravy.

Návrh předpokládá, že se znovu ověří stanoviska zpracovatelů posudku, samotná dokumentace by se ale nově dělat neměla. Původní dokumentace by se ale měla zveřejnit a mohli by se k ní pak dotčené subjekty vyjádřit během územního nebo stavebního řízení.

"Česká republika je připravena udělat maximum pro ověření dopadů staveb na životní prostředí, nechce ale opakovat celý formální proces EIA, což by mělo zásadní dopad na klíčové dopravní stavby, včetně staveb na evropské páteřní síti," uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Problém se týká 64 staveb včetně nejdůležitějších stavebních projektů, jako jsou například část pražského okruhu u Běchovic, chybějící úseky dálnice D4 u Milína a z Čimelic do Mirotic, D11 z Hradce Králové do Smiřic nebo D35 z Opatovic do Ostrova.

Tyto stavby mají posouzení vlivu na životní prostředí ještě podle starého zákona z roku 1992, tedy z období před vstupem Česka do EU. Nový zákon splňující podmínky evropské legislativy začal platit teprve vloni. Pokud by se měl být u každé ze staveb celý proces EIA opakovat, dá se předpokládat zpoždění v rozmezí od jednoho do tří let, uvedlo dříve ministerstvo dopravy.

To nyní očekává další jednání na úřednické úrovni, která by mohla pokračovat v průběhu února, sdělil ČTK mluvčí úřadu Tomáš Neřold. Dnešní setkání na úrovni náměstků podle něho tak ještě není možné považovat za konečnou dohodu, ale naopak za začátek diskuse. Nyní budou tuzemští úředníci čekat na připomínky evropských kolegů, doplnil mluvčí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů