Čtvrtek, 28. března 2024

Z nelegální skládky v Bulovce odvezli dnes poslední tuny odpadu

 Z nelegální skládky v Bulovce odvezli dnes poslední tuny odpadu

Likvidace nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku po dvou a půl letech skončila. Dnes před polednem odjelo z areálu auto s posledními osmi tunami odpadu na skládku v nedalekém Větrově. Rozlehlý zemědělský areál je vyklizený, ještě je ale nutné prověřit, zda nebyly znečištěné spodní vody a zemina, řekl ČTK náměstek libereckého hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

"Teď, když se k té zemi a vodě můžeme dostat, uděláme nějaké sondy, pokud to bude v pořádku, budeme rádi. Pokud tady k nějakému znečištění došlo, což předpokládáme v souvislosti s požáry skládky, tak to samozřejmě vyčistíme," řekl Jadrný. Bude podle něj třeba zjistit, zda nebyl znečištěn také nedaleký potok, a případně zajistit sanaci. Náklady ponese Liberecký kraj. "Mělo by to být v řádech desítek, maximálně stovek tisíc korun," řekl Jadrný.

Nelegální skládka vznikla v areálu bývalého zemědělského podniku v Arnolticích. Odpady tam byly naváženy od roku 2004 údajně k recyklaci. Zpracováno a využito však bylo podle odhadů něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Za nelegální skládku vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě Nisa Recykling pokuty dohromady za 28 milionů korun. "Je to největší sankce, jakou jsme dosud za odpad vyměřili," řekla Drahuše Hráská z liberecké inspekce. Firma měla odpad do roku 2009 zlikvidovat, nakonec se o to ale musel postarat Liberecký kraj.

Sama Bulovka likvidaci skládky zaplatit nedokázala, náklady přesáhly celý roční rozpočet obce. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství bylo v zemědělském areálu uskladněno 9000 tun odpadu. O odvoz zhruba poloviny skládky se v roce 2014 postarali Němci. Za likvidaci 4499 tun odpadu, z toho bylo 976 tun textilu a 3523 tun plastů, zaplatili 320.000 eur (8,69 milionu Kč). Odvoz zbylých 4500 tun odpadu přišel na 7,7 milionu korun, z toho jen dva miliony zaplatí podle Jadrného kraj. Zbytek uhradí Státní fond životního prostředí.

S ukončením likvidace skládky je spokojena i starostka Bulovky. "Ani jsem to tady nepoznala, člověk jen zírá, kolik je tady volného prostoru," řekla ČTK Romana Šidlová. Původně areál sloužil jako teletník, pak se tam chovaly krůty, později ale zmizel pod tunami odpadu. Areál by se měl podle ní využívat opět k zemědělským účelům a také jako sklady. Obec si tu jednu z hal pronajala pro uskladnění své techniky, zvažuje také, že by tam vytvořila sběrné místo pro bioodpad. Likvidace skládky podle starostky obci prospěla, v minulosti roznášel vítr odpadky po okolí. Několikrát tam i hořelo.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů