Úterý, 19. března 2024

Senát schválil zákon, který řeší potíže s posudky EIA

Senát schválil zákon, který řeší potíže s posudky EIA

Desítku důležitých dopravních staveb bude možné zahájit bez nutnosti opakovat posudek vlivu stavby na životní prostředí, tzv. EIA. Umožňuje to novela zákona, kterou dnes schválil Senát. Změna převede vybrané stavby do zvláštního režimu, kdy má stačit místo dalšího posudku stanovisko ministerstva životního prostředí. Pokud by se proces posuzování vlivů musel opakovat, znamenalo by to odklad a zdržení těchto staveb. Sněmovna změnu zákona schválila ve zrychleném režimu už na konci června, nyní ji dostane k podpisu prezident.

Vybrané stavby by se mohly začít stavět v příštím roce. Problémy s posudky EIA má v Česku asi stovka dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Jde o staré posudky vzniklé podle zákona z roku 1992, tedy před vstupem Česka do EU, které unie neuznává. Schválený zákon má proto pomoci výstavbě desítky projektů. Jde celkem asi o 120 kilometrů dálnic a také modernizaci železniční tratě Sudoměřice - Votice.

Návrh souvisejícího vládního nařízení počítá v seznamu staveb vedle modernizace zmíněného traťového úseku například s obchvatem Českých Budějovic na trase D3, s obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Krušovice na dálnici D6 nebo obchvatem Frýdku Místku. Mezi vybranými projekty není Pražský okruh, který nesplnil podmínku, že pro stavbu už musí být vydáno územní rozhodnutí. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) senátory ujistil, že jeho ministerstvo udělá vše pro to, aby zvláštním režimem pomohlo výstavbě pražského okruhu, který se ale podle něj bude stavět z českých peněz, ze státního rozpočtu nebo z rozpočtu fondu dopravy.

Schválená novela stanoví podmínky, za nichž bude stačit stanovisko ministerstva životního prostředí. Podle nich musí jít o prioritní dopravní záměr, který leží na transevropské dopravní síti, získal územní rozhodnutí nejpozději 31. března 2015, v minulosti dostal kladné stanovisko k EIA a který stanoví vláda nařízením. Ministr Brabec senátory informoval, že jeho úřad intenzivně jedná s ministerstvem dopravy a neměl by podle něj být problém v tom, aby ministerstvo dopravy předalo veškeré doklady potřebné k vydání stanoviska. To by se mělo stát do konce října.

Pro zákon dnes hlasovalo 53 ze 60 přítomných senátorů napříč senátorskými kluby. Proti nebyl žádný z nich, sedm senátorů se zdrželo hlasování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů