Úterý, 19. března 2024

Investor sporné bioelektrárny u Vlašimi nevyloučil prodej pozemku

Investor sporné bioelektrárny u Vlašimi nevyloučil prodej pozemku

Pokud by investorovi nebylo umožněno vybudovat u Vlašimi na Benešovsku bioelektrárnu, nebránil by se zpětnému prodeji pozemku městu. Na dnešním veřejném projednání to uvedl jednatel investorské společnosti Biostanice Vlašim Roman Holub. Záměr má odpůrce z řad místních lidí a negativně se k němu vyjádřili i krajští radní. Holub trvá na tom, že projekt za desítky možná 100 milionů korun by byl pro okolí přínosem. Stanovisko v procesu EIA, při němž se posuzuje vliv stavby na životní prostředí, by měl kraj vydat do 22. srpna, řekl Jan Šefl z krajského úřadu.

"V rozpočtu na letošní rok máme vyčleněny finanční prostředky pro případ, že by firma požádala o zpětný odkup pozemku, a jsem přesvědčen o tom, že by to zastupitelstvo schválilo," uvedl starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

Veřejné projednávání ve vlašimském kině, kterého se zúčastnilo asi sedm desítek lidí, provázela napjatá atmosféra a emoce projevující se občasnými nesouhlasnými výkřiky. "My máme podnikatelský záměr a ty, občane, do toho nemluv," komentovala postoj investora starostka Kladrub Anežka Srbová, podle níž je projekt rizikem pro životní prostředí. "Jsme tady proto, abychom tento záměr zastavili," řekla. Zpracovatel posudku objednaného krajem Pavel Cetl vidí jako slabinu komplikované dopravní napojení.

Holub podotkl, že když se v roce 2008 začal projekt připravovat, nezaznamenal od zástupců dotčených měst, pro něž firma pořádala prohlídky podobných zařízení v zahraničí, ani jednu negativní reakci. Firma proto koupila pozemek a pokračovala v přípravách, teprve pak prý přišly protesty. Nadále je přesvědčen o tom, že je projekt pro okolí přínosem. "Myslím si, že ten projekt je ekonomicky zajímavý, je výhodný nejen pro nás, ale i pro město Vlašim," prohlásil. Ohradil se také proti posudku, který nechal k dokumentaci EIA zpracovat kraj. Podle něj je založen na politické proklamaci a nehodnotí reálně vlivy na životní prostředí.

"Já jsem si postavil v Kladrubech dům na nejhezčím místě na světě, a pokud tam půjdou pachové emise, kdo mi nahradí snížení ceny nemovitosti?" dotazoval se další účastník diskuse. Podle Šefla takovou věc nelze vyčíslit. Autor dokumentace Jan Čepelík tvrdí, že zápach by neměl být problémem. Filtr, který je navržen, je podle něj předimenzován a má trojí čištění. Cetl v této souvislosti namítl, že je třeba respektovat zákonné limity. "Někteří lidé mají pocit, že si mohou privatizovat pohled z okna," ohradil se proti podobným postojům Cetl, který se ale jinak také domnívá, že projekt bioelektrárny u Vlašimi by neměl být povolen.

Další diskutující se dotazoval na to, zda má projekt zajištěné zdroje, a požadoval, aby investor zveřejnil své dodavatele. Holub uvedl, že v této fázi nechce prozrazovat, s kým má domluveny dodávky. Jde podle něj o lokální zdroje do 40 kilometrů. Přečetl ale konkrétní jména zemědělců, na jejichž pole by se měl odvážet kapalný zbytek určený na hnojení.

Záměrem bioelektrárny je výroba elektrické energie a tepla z vyrobeného bioplynu. Zpracovávat se zde mají biologicky rozložitelné odpady jako potravinářský odpad, jateční odpad nebo odpady rostlinného původu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů