Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické sáčky z designové přehlídky vstupují v září na trh

Ekologické sáčky z designové přehlídky vstupují v září na trh

Znovupoužitelný sáček vyrobený z unikátní kompostovatelné tkaniny, který vymyslely dvě české studentky, by mohl nahradit plastové sáčky. V Česku jich každý spotřebuje ročně 400 a patří mezi nejméně tříděný plastový odpad. Při crowdfundingové kampani autorky za pouhé tři dny získaly peníze k nastartování sériové výroby a sáček určený primárně na ovoce a zeleninu a nazvaný Frusack vstoupí v září na český trh. ČTK to za autorky projektu sdělila Eliška Poláčková.

S alternativou k jednorázovým mikrotenovým sáčkům přišly před dvěma lety studentky medicíny Hana Němcová a Tereza Dvořáková. Chtěly řešit problém s narůstajícím jednorázovým odpadem a do budoucna se věnovat ekologickým řešením pro nákup a skladování potravin. Loni svůj Frusack, který je pilotním produktem vznikající designérské značky Infiberry, představily na přehlídce Prague Design Week. Sáček je kompostovatelný, plně rozložitelný v přírodě a přitom má vlastnosti stejné jako mikrotenový. Aby zaujal uživatele, bude se vyrábět v různých barvách.

Základní surovinou pro bioplasty je kukuřičná celulóza, která se nadále zpracovává na stejných strojích jako klasické plasty. Výroba je ale oproti nim o 65 procent méně energeticky náročná. Výhodou bioplastu je rozložitelnost, ať už v kompostárně či ve volné přírodě. Barevný sáček o objemu pět litrů unese až 1,5 kg, dá se prát a podle autorek navíc vydrží až dva roky. "Máme velkou radost, že při výrobě Frusacku spolupracujeme především s českými dodavateli. Designová průsvitná látka i komponenty se vyrábějí v českých továrnách. Samotné šití pak probíhá v chráněné dílně v Meziboří, říká Tereza Dvořáková.

Autorky plánují, že Frusack bude dostupný v sadách po třech až šesti sáčcích v různých velikostech, sady budou k dispozici za přibližně 500 korun. Do budoucna chtějí vstoupit na evropský a světový trh či rozšířit portfolio produktů. Rády by také zahájily spolupráci s potravinovými řetězci, které podporují lokální produkci.

Výrazně snížit množství plastových sáčků a tašek na osobu plánuje do roku 2025 Evropská komise. Podle různých zdrojů se v Evropě ročně vyprodukuje 13 až 25 milionů tun plastového odpadu, z toho pouze 25 procent je ale v současnosti recyklováno.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů