Pátek, 29. března 2024

Spalovna v Chotíkově opět přišla o stavební povolení

Soud dal za pravdu aktivistům. Seriál problémů stavby v Chotíkově pokračuje dalším dílem.

Spalovna v Chotíkově opět přišla o stavební povolení

Minulý týden se Plzeňská teplárenská pochlubila výsledky měření emisí spalovny v Chotíkově, jež 'dopadly na jedničku', tento týden se objevil problém.

Vlastně by se dalo říct, že to je další díl seriálu problémů, které stavbu provází už roky. Spalovna totiž opět přišla o stavební povolení. Ačkoliv je hotová, v provozu a v Chotíkově není co stavět, bude povolení potřebovat pro kolaudaci.
O povolení ji tentokrát připravil pondělní rozsudek Krajského soudu v Plzni.

Aktivisté vyhráli

Soud dal za pravdu ekologickým aktivistům a zrušil dubnové rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje, který tehdy o spalovně rozhodoval kvůli žalobě ekologů na podjatost plzeňského Krajského úřadu a platnost stavebního povolení potvrdil.

,,Očekávali jsme to," okomentoval verdikt předseda Dětí Země Miroslav Patrik. ,,Středočeský kraj totiž důkladně neprozkoumal tři závazná stanoviska, která se týkala ochrany okraje lesa u chotíkovské spalovny, ochrany krajinného rázu a především toho, že proces EIA vůbec neřešil, jestli je spalovna odpadů v Plzeňském kraji zapotřebí," dodal. Soud také nařídil, že žalovaný, tedy Středočeský kraj, má žalobci - Dětem Země - do měsíce nahradit náklady na řízení ve výši 3000 Kč, což se ale aktivistům nelíbí, neboť požadovali 4000 Kč.

Žádný hluk, zápach ani dým

Pro Plzeňskou teplárenskou, investora stavby, se podle předsedy představenstva Tomáše Drápely v tuto chvíli nic nemění. ,,Soud rozhodl, že Středočeši udělali něco špatně, my nevíme co, a nemůžeme s tím nic dělat. To musí oni," míní.

Celý článek na plzensky.denik.cz
Zdroj: plzensky.denik.cz

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů