Čtvrtek, 28. března 2024

Entergeo se odvolalo proti zamítnutí elektrárny v Tanvaldu

Entergeo se odvolalo proti zamítnutí elektrárny v Tanvaldu

Společnost Entergeo se odvolala proti opětovnému zamítnutí plánované výstavby geotermální elektrárny v Tanvaldu na Jablonecku. Žádost o územní povolení zamítl na začátku srpna už podruhé Stavební úřad v Tanvaldu. Podle Entergeo však stavební úřad opakovaně porušil správní řád, správní řízení bylo vedeno tendenčně a je v něm řada pochybení. Firma se proto odvolala ke Krajskému úřadu v Liberci a žádá, aby věc vrátil k novému projednání. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Agáta Jankovská.

Entergeo chce postavit geotermální elektrárnu v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T. Proti se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu i jeho okolí. Pro výstavbu elektrárny chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou žádné zkušenosti. Lidé se obávají hluku a otřesů.

Stavební úřad už před rokem jedno zamítavé stanovisko vydal. Krajský úřad v Liberci ale rozhodnutí zrušil a věc vrátil do Tanvaldu. Podle nového rozhodnutí stavebního úřadu je sice záměr v souladu s územním plánem města, jeho realizace ale může ohrozit veřejný zájem. Může snížit pohodu bydlení a ohrozit veřejné zdraví minimálně v oblasti, která bude zasažena vlivem budování podzemního výměníku v hloubce čtyř až pěti kilometrů pod povrchem, píše se v rozhodnutí. Zasažena by měla být oblast zhruba pěti kilometrů čtverečních, kam patří hustě osídlené části města s 6500 obyvateli.

Podle odpůrců projektu je výstavba elektrárny ve městě nebezpečný experiment. Projekt má ale souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Podle firmy Entergeo však stavební úřad závazné stanovisko EIA pomíjí, přehlíží výsledky odborných studií a ve svém zamítavém stanovisku si protiřečí. "Stavební úřad jde ve svém rozhodnutí i proti veřejným zájmům zakotveným v dokumentech, jako je Politika územního rozvoje České republiky, Aktualizace státní energetické koncepce, Zásady územního rozvoje Libereckého kraje nebo Územní energetická koncepce Libereckého kraje," uvedla Jankovská. Firma proto žádá Liberecký kraj také o právní názor, kterým bude Stavební úřad v Tanvaldu při novém projednání vázán.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů