Úterý, 19. března 2024

Poslanci chtějí od vlády novelu stavebního zákona a zákona o EIA

Poslanci chtějí od vlády novelu stavebního zákona a zákona o EIA

Sněmovna chce po vládě, aby předložila novely zákonů, které by urychlily schvalování zejména důležitých dopravních staveb. Jde o novelu stavebního zákona a zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. Sněmovna chce navíc po ministru dopravy každého půl roku písemnou informaci o tom, jak příprava výstavby dopravních projektů postupuje. Poslanci se na tom shodli po dnešní několikahodinové debatě o výstavbě nových silnic a železnic. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s tím souhlasil.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) poslancům řekl, že ve Sněmovně by měly být obě nové předlohy už do konce roku. Nový stavební zákon, kterým se má příští týden opět zabývat vláda, má už obsahovat koordinované jednotné územní i stavební řízení. Novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, tzv. EIA, podle něj už vzniká pod bedlivým dozorem Evropské komise.

Po přijetí jednotného stavebního řízení volal i předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). Bez něj se věci prostě nepohnou, varoval. "Dokud se nezmění pravidla, tak ministři dopravy prostě stavět nebudou," přidal se Milan Urban (ČSSD).

Poslanci volali po zjednodušení schvalovacího procesu dopravních staveb. Mluvili například o tom, že veřejnost by měla mít možnost vyjadřovat se k dopravních projektům jen jednou, nikoli několikrát, jak je tomu nyní. Kritizovali vládu za liknavost, ministři Brabec i Ťok svůj postup naopak hájili. Brabec si také posteskl na adresu ochranářských organizací; jak řekl, ekologické nevládní organizace to Česku někdy "solí" v Bruselu.

Podle předsedy poslanců ODS a bývalého ministra dopravy Zbyňka Stanjury hasí oba ministři požár, který sami založili. "Proč jsme si nevyjednali výjimky pro všechny stavby, když máme tolik spojenců v Evropské unii a když tato vláda patří do toho hlavního proudu?" ptal se Stanjura. Karel Šidlo (KSČM) poznamenal, že za poslední tři roky začala stavba necelých 35 kilometrů dálnic.

V debatě se řešila řada dopravních staveb po celém Česku, ať už Pražský okruh, dálnice D3 nebo prodloužená Rudná u Ostravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů