Úterý, 19. března 2024

Ústecký kraj podrobněji prozkoumá záměr stavby překladiště nafty

Ústecký kraj podrobněji prozkoumá záměr stavby překladiště nafty

Ústecký kraj bude požadovat další posouzení záměru postavit u Labe v Ústí nad Labem překladiště nafty a skladu minerálních olejů. Na krajský úřad přišlo množství připomínek od obyvatel čtvrti Vaňov, kterým se nelíbí sklad možných nebezpečných látek poblíž rodinných domů, kraji poslalo záporné stanovisko i město. ČTK to dnes řekla Markéta Flochová z kanceláře hejtmana Ústeckého kraje.

"Vzhledem k umístění provozu a jeho vzdálenosti od vodního toku i obytné zástavby je nutné v rámci dokumentace detailněji vyhodnotit vlivy záměru na ovzduší a rovněž detailněji rozpracovat opatření v případě havárie či nestandardních stavů v případě povodní," uvedl krajský úřad.

Lidé mohli své připomínky posílat na úřad do čtvrtka. "Kromě nutných vyjádření orgánů státní správy a samospráv přišlo i velké množství nesouhlasných vyjádření a připomínek od veřejnosti a občanských sdružení. Součástí některých jsou i podporující podpisové listiny," uvedla Flochová.

Na odbor životního prostředí ještě vyjádření veřejnosti docházejí. "Nutno podotknout, že i všechna obdržená vyjádření od orgánů státní správy a samospráv obsahovala požadavek na další posouzení záměru, respektive podrobnější hodnocení vlivů záměru na životní prostředí a veřejné zdraví," doplnila Flochová.

Obyvatelé Vaňova mají obavu ze zvýšeného hluku, růstu dopravy a manipulace s nebezpečnými a toxickými látkami. "V případě havárie se to může týkat desetitisíců lidí. Ti, kteří bydlí nejblíže, mají strach, že hodnota jejich majetku by klesla," řekl ČTK předseda občanského sdružení Občané Vaňova Julius Bereš. Záměr v pondělí jednohlasně odmítlo ústecké zastupitelstvo.

Celní a daňový sklad pohonných hmot chce investor, kterým je Kongresové centrum ILF, postavit v přístavu Vaňov v prostoru nynější železniční vlečky. Počítá se s výstavbou čerpacích stanic, nádržemi na motorovou naftu a další látky. "Součástí skladu je příjem minerálních olejů ze železničních cisteren a výdej do automobilových cisteren," uvádí se v záměru. Denně by se ve Vaňově mohlo otáčet až 70 cisteren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů