Pátek, 29. března 2024

Jak vybrat eko a bezpečné kancelářské potřeby

Málokdy se zamyslíme nad tím, že i při výběru kancelářských potřeb můžeme šetřit životní prostředí a vlastní zdraví (a zdraví našich dětí).

Jak vybrat eko a bezpečné kancelářské potřeby

Možná nám to v něčem usnadní nákupní rozhodnutí: vždyt' není jedno, z čeho jsou věci vyrobené a které toxické látky v sobě nesou. Veškeré ty diáře, propisky nebo post-it papírky, které nutně potřebujeme k provozu podnikání, pracovním úkolům a školním úlohám, jsou dnes již k dostání v ,,zelenější variantě" - vyrobené z eko přátelských materiálů a bez použití nebezpečných barev a rozpouštědel. Pokud samozřejmě nesáhneme po ,,první lepší volbě" a budeme dbát nejen na cenu, dostupnost a hezký vzhled, ale i na původ zboží, složení a také certifikát kvality a bezpečnosti výrobku (platí mnohonásobně v případě školních potřeb).

Zásady pro nákup eko kancelářských potřeb:
- Ekologické materiály

Propisky se dnes již vyrábějí z v přírodě rozložitelného kukuřičného škrobu, pravítka z nejrychleji rostoucí rostliny na světě - bambusu, obaly na sešity z recyklovaného textilu. Pokud nutně potřebujeme něco z plastu (např. průhledné archivační systémy), pak volíme polyethylen PE, HDPE (high density polyethylen, vysokohustotní), LDPE (low density, nízkohustotní), polypropylen (PP).

Vyhýbejme se dost problematickému PVC (polyvinylchlorid, recyklační značka na obalu: ,,3" v trojúhelníku.

Vhodné materiály pro kancelářské výrobky jsou dřevo (se značkou FSC(R) - dřevo z šetrně obhospodařovaných lesů), ocel, recyklovaný papír, přírodní kaučuk, recyklované PET nebo v přírodě rozložitelné (bio) plasty.

- Recyklovaný papír

Uhlíková stopa sběrového papíru je až o 40 % menší než u nového bílého papíru a jeho výroba spotřebuje až 5krát méně vody. A ušetří hodně stromů v lese.

Tip: Při nákupu papíru je dobře volit nebělený chlorem, se značkou FSC(R).

- Jednodušší složení výrobku

Méně použitých materiálů v různých kombinacích znamená lépe recyklovatelný výrobek (např. ořezávatko a nůžky jsou lepší celé z kovu než kombinace kov+plasty). Preferujme výrobky, které lze snadno rozebrat a zrecyklovat. Pokud je to možné, nakupujme výrobky z materiálů rozložitelných v přírodě (nebo i přímo kompostovatelných).

Tip: Suché psací potřeby jsou také šetrnější.

- Bez povrchových úprav, nátěrů, metalického vzhledu a pod.

Volíme pomůcky ze dřeva bez lakování (tužky, pastelky). Vyhneme se tak nadbytečnému výrobnímu procesu a eko-stopě výrobků, ale i chemikáliím z nátěrů atd.

Preferujme dřevěné výrobky se značkou FSC(R).

Co je dobré vědět: výrobky pokovené mědí představují zbytečnou zátěž těžkými kovy a nejsou recyklovatelné.

- Bez toxických látek

Fixy, zvýrazn?ovac?e a lepidla jsou k dostání na vodní bázi (water based), případně lihové - (alcohol based).

Vyhněme se: chemicky ošetřenému dřevu, barvivům s těžkými kovy a karcinogenními -aminy a -fenoly, organickým rozpouštědlům, konzervačním látkám s -aldehydy, plastovým výrobkům s obsahem flalátů, BPA, PVC.

Tip: Zorientovat se pomůže označení ,,C E" na výrobcích, které potvrzuje, že jsou zdravotně nezávadné a použitelné i pro děti.

- Delší životnost výrobku

Např. psací potřeby s vyme?nitelnou náplní, dolévatelné atd. (ang. refill, refillable) šetří kroky v procesu výroby, zdroje, materiál a energii na likvidaci našich kancelářských potřeb (šetří ve výsledku přírodu). Volíme proto alternativy s pevnou konstrukcí, vhodné k opravám, s dostupnými náhradními díly a dlouhou záruční dobou.

- Lokálnost výroby

,,Vyrobeno v ČR" nebo ,,vyrobeno v Evropě", samozřejmě větším přínosem je, pokud je zboží vyrobené v chráněných dílnách.

Naštěstí přichází víc a víc místních firem, jež vyrábějí pohledné, šetrné a ekologické pomůcky pro školu a kancelář, se kterými se nemusíme stydět a které přispívají k ochraně životního prostředí a našeho zdraví.

Zdroj: ekoista.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů