Čtvrtek, 28. března 2024

Konference Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017 - dopolední blok plný legislativy

Konference Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017 - dopolední blok plný legislativy

Konference Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017 proběhla 30. 11. 2016 v Business Centru Freyova Praze. V dopoledním bloku vystoupili hlavně legislativci.

Dne 30.11.2016 uspořádalo nakladatelství Verlag Dashöfer ve spolupráci s portálem ENVIprofi první ročník konference Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017, který se konal v Business Centru Yugra ve Freyově ulici v Preze.

V dopoledním bloku se řečníci zaměřili na novou legislativu, která nás čeká v následujícím roce:

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl (MŽP) zejména vypíchl asi nepalčivější problém posledního měsíce, a sice jak se bude od nového roku ohlašovat přeprava nebezpečného odpadu. ,,Jelikož ještě není v provozu elektronický systém ohlašování přepravy NO, bude ohlašování probíhat v papírové podobě, a to podle § 40 odst. 8 odpadového zákona", řekl Mgr. Jakl. Dále představil novou vyhlášku o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě, která míří do Sbírky, a novelu vyhlášky o podmínkách ukládání odpadů na skládky. Nesměla chybět ani zmínka o nových odpadových zákonech, které se ovšem v legislativním procesu opět brzdí po té, co je legislativní rada vlády už po druhé poslala k přepracování.

MUDr. Marie Adámková (MŽP) pak shrnula aktuální chemickou legislativu a z ní vyplývající povinnosti. Nejaktuálnější je nový biocidní zákon, účinný od září 2016, z něhož vyplývá oznamovací povinnost směsí nebo detergentů do 21. března 2017.

Ředitel ČAOH Ing. Petr Havelka přispěl aktuálními grafy a srovnáním stavu odpadového hospodářství u nás a v Evropě. Krátce se zastavil u cílů POH ČR a okomentoval některé části připravovaného odpadového zákona.

Dopolední blok uzavřel za SPDS Ing. Petr Šulc, který se zaměřil na povinnosti původců odpadu vyplývající z aktuálního odpadového zákona a pak přešel k oběhovému hospodářství. "Největší problém České Republiky je obrovská surovinová závislost na zemích třetího světa a Číny", řekl Ing. Šulc.

Obecně se řečníci shodli na tom, že pro rychlejší rozběh oběhového hospodářství by bylo zapotřebí silnějšího ekonomického stimulu v podobě daňového zvýhodnění recyklátů, aby byl zajištěn jejich dostatečný odbyt.

Po obědě se řečníci vyměnili a hlavním tématem bylo oběhové hospodářství a příklady z praxe. Podrobnosti si můžete přečíst zde.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů