Úterý, 19. března 2024

NIMBY efekt aneb Jak se dohodnout v trojúhelníku investor - město - občané?

Bez dálnic, letišť, průmyslových zón či elektráren se neobejde nikdo z nás, zároveň je však nikdo z nás nechce mít ,,na svém dvorku".

NIMBY efekt aneb Jak se dohodnout v trojúhelníku investor - město - občané?

Právě o tomto čím dál tím aktuálnějším fenoménu uspořádala agentura B.I.D. servicesjiž 2. ročník konference NIMBY efekt v pražském hotelu DAP.O atraktivitě tématu svědčí nárůst zájmu ze strany samospráv, podniků a neziskového sektoru oproti loňské premiéře. Letos se konference zúčastnilo přes 60 různých subjektů a dohromady téměř 100 lidí. Developerská společnost PanattoniEurope se podílela již na 1. ročníku, letos však byla generálním partnerem.


,,Cílem konference jepoukázat na časté chyby investorů, měst i občanů a otevřít diskuzi o správných postupech, vedoucích k minimalizaci NIMBY efektu. Každý projekt je jiný, obecně bychom však měli směřovat k tomuto modelu: investor jako spoluřešitel zátěží v daném území, město jako zprostředkovatel dialogu a veřejnost jako předkladatel konstruktivních a alternativních řešení. Všechny tři strany by se v každém případě měly chovat jako partneři, ne jako soupeři," řekl Vojtěch Zelenka, hlavní organizátor z agentury B.I.D. services.


,,Z pohledu developera je největším problémem to, že v okamžiku, kdy se rozhoduje o investici, nejsou k dispozici všechny vstupy, tj. zejména informace o doprovodných investicích. Investor se tak často dozvídá o požadavcích samospráv a občanských sdružení až ve chvíli, kdy je pozdě. Velmi si proto ceníme konferencí, jako je tato, protože přispívají k edukaci všech zúčastněných, což nám zejména ve fázi rozhodování o investicích velmi pomůžehovořit s partnery stejnou řečí," řekl Pavel Sovička, generální ředitel PanattoniEurope pro Českou republiku a Slovensko.


Termín NIMBY pochází z USA a je odvozen z anglického ,,Not In My Backyard", česky ,,ne na mém dvorku". Charakterizuje negativní postoj obyvatel, kteří odmítají, aby v jejich nejbližším sousedství vznikl určitý projekt. Typicky jde o obecně prospěšná zařízení, která však mohou zatížit své okolí: dálnice, letiště, spalovny, elektrárny, větrné parky, průmyslové zóny nebo obchodní či rezidentní developerské projekty.


Problematika NIMBY efektu je velice komplexní a zahrnuje řadu podtémat. Klíčovou úlohu hrají z pravidla participace mezi městem a jeho občany, správné územní plánování, doprovodné investice, ale také vhodně zvolená komunikace projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů