Čtvrtek, 28. března 2024

Rosatom vstupuje na trh s větrnou energetikou

Rosatom vstupuje na trh s větrnou energetikou

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom schválila své dceřiné společnosti OTEK, která má na starosti nejaderné energetické aktivity korporace, partnerství s holandskou společností Lagerwey dodávající větrné elektrárny. V průběhu letošního roku obě společnosti vytvoří společný podnik, který zabezpečí maximální zapojení zahraničního partnera při výstavbě větrných elektráren v Rusku.

Společnost OTEK prozkoumala možnosti partnerství s různými výrobci větrných elektráren a výběr holandské Lagerwey se zakládá na její dlouholeté zkušenosti v oboru, inovativním designu větrníků, jednoduchosti přepravy komponent v ruských podmínkách, úrovni připravenosti ruského průmyslu k lokalizaci výroby komponent a přípravě zahraničního partnera k maximálnímu možnému transferu technologie.

,,Mluvíme o vytvoření zcela nového průmyslového odvětví v Rusku," řekl Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu. ,,Naše korporace před sebe postavila nejen úkol zahájit výrobu větrných elektráren, ale také vytvořit systém pro technickou regulaci, přípravu pracovníků, organizaci lokalizace výroby, certifikaci a také rozvoj výzkumu a vývoje. Ustavičně se zabýváme podobnými úkoly při rozvoji jaderné energetiky v Rusku a ve světě, takže lépe než ostatní rozumíme tomu, jak zakládat zcela nová odvětví."

,,Energetický mix budoucnosti se formuje na základě nízkoemisních zdrojů, jako je jádro a obnovitelné zdroje. Rozhodnutí diverzifikovat nízkouhlíkové energetické zdroje je logickým pokračováním rozvoje byznysu Rosatomu. Kromě toho tyto kroky korporaci umožňují plnit strategii vlády přechodu k ekologicky udržitelné energetice, která byla stanovena na období 2017 až 2025," doplňuje Komarov.

Podle odhadů Rosatomu představuje ruský trh s větrnými elektrárnami do roku 2024 potenciál 3,6 GW s obratem 200 miliard rublů (zhruba 80 miliard korun) ročně. Poptávka na výstavbu větrníků, jejich provoz a montážní a údržbářské služby se odhaduje do roku 2024 na 400 miliard rublů (zhruba 160 miliard korun).

Podle plánů Rosatomu by mezi lety 2018 a 2020 měly být postaveny větrníky o celkovém výkonu minimálně 610 MW. Podniky Rosatomu Atomenergomaš a UMATEX Group by měly ročně vyrobit komponenty a agregáty, včetně lopatek vrtulí, pro elektrárny o minimálně 250 MW instalovaného výkonu.

Pro informaci:

Společnost Lagerwey má více jak 40leté zkušenosti ve vývoji a výrobě větrných turbín, v projektování, stavbě a údržbě větrných elektráren a v řízení dodavatelského řetězce.

Společnost OTEK je 100% dceřiná společnost Rosatomu, která se zabývá nejadernými energetickými projekty. Spadá pod ni společnost VětroOGK, která v loňském roce zvítězila v soutěži na dodávku větrníků o celkovém výkonu 610 MW. Holandsko-ruské partnerství předpokládá předání technologií nezbytných pro výrobu větrníků na území Ruska při dodržení minimálně 65% lokalizace.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů