Úterý, 19. března 2024

Posudek EIA pro okruh Prahy od Běchovic má být hotový letos

Posudek EIA pro okruh Prahy od Běchovic má být hotový letos

Posudek EIA pro silniční okruh Prahy mezi Běchovicemi a dálnicí D1 má být hotový letos. S výkupem pozemků pomůže Středočeský kraj, náklady bude platit Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Hejtmanství tak chce urychlit přípravu stavby. ČTK o tom dnes informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Loni byla část okruhu číslo 511 vyřazena ze seznamu 11 prioritních staveb, které by měly získat posouzení EIA ve zrychleném řízení, proto musí požádat o nový posudek.

Středočeská krajská rada dnes řešila přípravu pro region zásadní dopravní stavby, kterou chystá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

"Stavbu dálničního okruhu 511 Běchovice - D1 a navazující stavby přeložky I/12 Běchovice - Úvaly považujeme za zcela prioritní, neboť obě stavby po svém dokončení umožní převést tranzitní dopravu mimo dopravně dlouhodobě přetížené a kapacitně zcela nevyhovující silnice druhých a třetích tříd v oblasti Říčan, Průhonic a Úval u Prahy," uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Po dokončení okruhu se na malých silnicích zklidní doprava, což přispěje ke snížení hluku, zlepšení životního prostředí a zvýšení bezpečnosti. Kraj chce proto s ŘSD více spolupracovat a pomoci na území všech středočeských obcí, jejichž územím okruh povede. "Jedinou podmínkou z naší strany je, že bude hrazena výhradně z finančních prostředků SFDI a to včetně výkupu pozemků," doplnil radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO).

Úsek 511 měří přes 12 kilometrů a jsou na něm plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky. Součástí stavby, která propojí dálnice D+ a D11, jsou dva tunely. Pokud nenastanou komplikace, mohla by stavba začít v roce 2019 a potrvá do roku 2022. Cena je odhadována na osm milard korun bez DPH. Navazující přeložka Běchovice - Úvaly by se měla dělat zhruba ve stejném termínu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů