Čtvrtek, 28. března 2024

Jedničkou v obnovitelných zdrojích je Švédsko

Jedničkou v obnovitelných zdrojích je Švédsko

Přestože pověst evropského lídra ve využívání obnovitelné energie si pěstuje Německo, které na jaře roku 2011, krátce po katastrofě v japonské Fukušimě, ohlásilo konec jaderné energetiky, největší podíl obnovitelných zdrojů na celkové konečné spotřebě energie má v Evropské unii Švédsko. Obnovitelné zdroje pokrývají více než polovinu tamní celkové spotřeby, přičemž největší část tvoří vodní elektrárny. V Evropské unii se podíl obnovitelných zdrojů od jejího největšího rozšíření v roce 2004 zvýšil dvojnásobně na průměrných zhruba 17 procent. Vyplývá to z údajů Statistického úřadu Evropské unie.

"Jsme na dobré cestě, abychom do roku 2040 veškerou energii vyráběli výhradně z obnovitelných zdrojů, prohlašuje Anne Vadaszová-Nilssonová, generální ředitelka Švédského inspektorátu pro energetický trh.

Švédsko sice produkuje více než 40 % z celkových 150,7 vyrobených miliard kilowatthodin elektřiny ve vodních elektrárnách, v současné době však výstavbu dalších vodních zdrojů z ekologických důvodů neplánuje.

Naopak zelenou mají větrné parky. Hlavně v řídce obydlených severních oblastech Švédska jejich výstavba nenaráží na takové problémy jako v jiných zemích EU. Celkový instalovaný výkon větrníků loni stoupl o 493 na 6519 megawattů a v roce 2016 vyrobily skoro desetinu veškeré elektřiny.

Právě energie větru by ve Švédsku měla postupně nahrazovat jaderné bloky, jichž je v současné době v provozu devět s celkovým výkonem 8849 megawattů, vyplývá z údajů Světové nukleární asociace (k letošnímu prvnímu květnu). Podíl jádra ve švédské elektroenergetice nyní patří k nejvyšším v celé Evropě (kolem dvou pětin). Podle jedné ze studií publikovaných loni v květnu v European Physical Journal Plus by si však plnohodnotná náhrada švédské jaderné kapacity větrnými zdroji vyžádala záložní plynové elektrárny o výkonu 8,6 GW. To by samozřejmě vedlo ke zvýšení emisí CO2.

Postoj Švédska, kde spotřeba elektřiny v přepočtu na obyvatele patří k nejvyšším na světě, se vůči jaderné energetice mění. Vláda v roce 1980 rozhodla, že všechny jaderné elektrárny budou postupně odstaveny. Po roce 2005 začali někteří poslanci politiku odstoupení od jádra zpochybňovat. Parlament (Rikstag) nakonec v červnu 2010 odhlasoval, že toto rozhodnutí neplatí. Úspěch Strany Zelených ve volbách 2014 se k uzavírání jaderných elektráren opět vrátil. Loni v červnu se však menšinová vláda složená ze sociálních demokratů a ,,zelených" po vleklém vyjednávání s opozicí (Umírněnou stranou, Stranou středu a Křesťansko-demokratickou stranou) dohodla, že v existujících jaderných elektrárnách lze výhledově postavit až deset nových bloků, ale pouze jako náhradu těch, které doslouží.

Politici se také dohodli, že během dvou let - počínaje letoškem - bude zrušena jaderně energetická daň, jež v přepočtu přibližně činí 0,75 eurocentu na jednu kilowatthodinu. Tato zátěž momentálně představuje zhruba třetinu provozních nákladů jaderných elektráren.

Z čeho se ve Švédsku vyrábí elektřina

(podíly zdrojů v procentech, rok 2016)

Vodní

40,6

Jádro

39,8

Větrná, geotermální, solární

a další energie

10,3

Fosilní paliva

9,3

Zdroj: Mezinárodní agentura pro energii

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů