Čtvrtek, 28. března 2024

Brno: Přibude strážníků na skútrech. Pojedou tiše, čistě a levně

   Jízdní hlídky strážníků se od srpna budou ve svých revírech pohybovat zcela nehlučně a nezanechají za sebou žádný pach spalin. To v případě, že pojedou na nových elektroskútrech. Čtyři takové stroje začne od příštího týdne využívat Městská policie Brno a kromě nich dalších pět nových skútrů klasické konstrukce s nízkou spotřebou paliva.

Brno: Přibude strážníků na skútrech. Pojedou tiše, čistě a levně

Výhodou elektroskútrů je nejen tichý a ekologický chod, ale i cena ve výši jedné koruny: právě tuto symbolickou částku zaplatí Městská policie za každý stroj firmě E.ON, od níž je převzala zatím do pronájmu. Skútry v srpnu strážníci otestují ve zkušebním provozu. Výrobce avizuje velmi slibné náklady pouhých 20 haléřů na kilometr provozu. Elektroskútry navíc neprodukují vůbec žádné emise.

I skútry klasické konstrukce, které rozšíří vozový park Městské policie Brno, jsou mimořádně šetrné k životnímu prostředí. Se spotřebou jen lehce nad 2 litry na 100 ujetých kilometrů a systémem START - STOP jsou ideální volbou do městského provozu.

Skútry policii dobře poslouží ve všech typech městského prostředí: v rekreačních oblastech, v zahádkových koloniích, na sídlištích i v centru města. Strážníci na nich stihnou zkontrolovat několikanásobně větší území než při pochůzkách, přitom ovšem zaplatí výrazně nižší cenu za provoz oproti jízdě automobilem.

Vozový park Městské policie Brno v současnosti tvoří 29 skútrů (včetně nových), 5 motorek, 46 osobních vozidel, 1 autobus a 11 minibusů. Další vybavení představují jízdní kola, na nichž denně v terénu projíždí přibližně 10 cyklohlídek.

Od prosince 2012 využívá Městská policie také vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). I jejich motory produkují méně škodlivin i prachu, projevují se kultivovanějším a tišším chodem a pomáhají šetřit značnou část nákladů.

ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů