Čtvrtek, 28. března 2024

Stát dá na podporu nákupu elektromobilů firmám 80 milionů Kč

 Stát dá na podporu nákupu elektromobilů firmám 80 milionů Kč

Stát podpoří nákup elektromobilů v tuzemských firmách 80 miliony korun. Peníze poskytne z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Firmy se budou moci o dotaci hlásit od dubna do konce července. Ministerstvo průmyslu a obchodu to dnes uvedlo na svých stránkách.

Firmy budou moci se státní podporou kupovat elektromobily nižší střední třídy nebo dodávky. Vyloučené jsou naopak luxusní, terénní či sportovní vozy. Podle velikosti získají firmy dotaci až do 70 procent ceny. Minimální výše dotace je 70.000 korun a maximum pro vozový park jedné firmy jsou tři miliony korun.

Vedle toho budou moci firmy žádat o příspěvek na budování neveřejných dobíjecích stanic. Minimální výše dotace je 50.000 korun.

Další část dotačního programu v celkové výši 180 milionů korun bude určena na pilotní projekty k zavádění technologií akumulace energie a technologií k získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslové výrobě.

V rámci pilotní výzvy se mohou hlásit firmy z celé ČR s výjimkou Prahy. Větší šanci budou mít projekty umístěné v hospodářsky problémových regionech a územích s vysokou mírou nezaměstnanosti. Jde o tzv. soutěžní typ výzvy, kde budou jednotlivé projekty porovnávány mezi sebou a výběr se uskuteční až po zhodnocení všech žádostí.

V Česku se zatím prodeji elektromobilů příliš nedaří. I když se loni poptávka zvýšila o 36 procent, prodalo se jen 268 vozidel, což je 0,12 procenta celkového množství prodaných nových aut v ČR v minulém roce. Nejprodávanějším elektromobilem byl model i3 od BMW.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů