Pátek, 19. dubna 2024

Chrudim: MHD testuje elektrobus

Chrudim: MHD testuje elektrobus

Pět minut po jedné odpoledne vyjel v pátek na linku číslo 4 chrudimské MHD nový elektrobus. Arriva východní Čechy ho má zapůjčený k testovacímu provozu až do 20. března a během této doby se s ním cestující potkají na linkách 1, 2, 3 a 4. Jeho každodenní ranní řidičkou v chrudimských ulicích bude paní Hana Zahradníková.

,,Elektrobus měří osm metrů, uvnitř je 16 sedaček a místo pro kočárek nebo invalidní vozík," říká ředitel Arrivy východní Čechy Jindřich Poláček. ,,Výrobcem je východočeská firma SOR Libchavy, elektrobus to tak k nám měl jen kousek. V garážích jsme mu ve čtvrtek postavili dobíjecí stanici a v pátek odpoledne mohl vyrazit do provozu s cestujícími."

Důvod, proč testuje Arriva elektrobus v Chrudimi, je jednoduchý: ,,Chtěl bych elektrobus ukázat v provozu cestujícím i zástupcům měst a obcí v našem regionu. Je sám o sobě dražší, než běžné naftové autobusy, ale teď by mohla být šance požádat na jejich nákup o evropské dotace," doplnil Jindřich Poláček. ,,Ekologická doprava má smysl i v menších městech, jako je Chrudim. V Arrivě provozujeme už tři elektrobusy - jeden v Jeseníkách a dva v Praze. Rád bych jejich provoz rozšířil, aby v tomto výčtu figurovaly i východní a střední Čechy," pokračuje ředitel."

Zdroj: chrudimsky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů