Čtvrtek, 28. března 2024

Nová zelená úsporám významně podporuje české stavebnictví

Nová zelená úsporám významně podporuje české stavebnictví

Program Nová zelená úsporám po dobu svého trvání (r. 2020) spolu s investory ,,napumpují" do českého stavebnictví cca 80 mld. Kč. Na 6,7 tis. rodinných domů po celé republice, zejména v Moravskoslezském, Středočeském a Jihomoravském kraji a pražských bytovek jen za r. 2015 podalo žádost v rámci programu Nová zelená úsporám. Tomu prospěla i vloni zavedená novinka, tedy průběžně otevřená výzva s možností požádat kdykoliv o dotaci na zateplování, výstavbu nízkoenergetických rodinných domů či pořízení zdroje na OZE. Rovněž pro bytové domy v Praze byla v letošním roce otevřena kontinuální výzva. Díky současnému nastavení lze opatření skládat jako puzzle podle aktuálních finančních možností žadatelů. Nová zelená úsporám pak přináší výrazný impuls pro české stavebnictví a pracovní trh. Program je financován z výnosů z emisních povolenek.

Ministr životního prostředí Richard Brabec předloží příští týden na vládu bilanční zprávu programu NZU za rok 2015. Na základě výsledků je zřejmé, že jde o jeden z nejefektivnějších národních programů. ,,Loni podalo žádost o dotaci celkem 6 693 žadatelů s požadovanou výší dotace přes jeden a půl miliardy korun, přičemž celkové náklady na realizaci opatření přesáhli 5 miliard korun. Na konci roku přitom byla proplacena dotace u více než 1200 projektů. Další projekty byly proplaceny na začátku letošního roku a peníze na účtu příjemců podpory odcházejí každý týden," informuje ministr Brabec. 6693 žádostí pak míří na 13 520 různých opatření zaměřených na energetické úspory.

Ministerstvo začalo v loňském roce z programu podporovat i malé fotovoltaické systémy do 10 kWp pro domácnosti či nákup ostrovních baterií pro ukládání energie. Obdobné rozšíření podpory o fotovoltaické systémy do 30 kWp bylo letos spuštěno i pro segment bytových domů.

,,Poté, co jsme loni v říjnu otevřeli průběžnou výzvu v NZÚ pro rodinné domy, pokračujeme letos průběžnou výzvou i pro pražské bytovky. Pro žadatele to znamená méně stresu, protože svou žádost mohou podat podle svých momentálních finančních možností kdykoliv do roku 2021. Letos očekáváme, že z programu přerozdělíme na dotacích pro rodinné i bytové domy zhruba 2 miliardy korun," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

U modelu průběžné výzvy se MŽP inspirovalo v sousedním Německu. Její výhoda spočívá v tom, že žadatelé o dotaci mohou podat svou žádost kdykoli až do konce trvání programu. Nejsou tedy omezeni termíny příjmu a ukončení příjmu žádostí o dotace.

,,Každý si tak může naplánovat čerpání peněz z programu podle svých finančních možností a potřeb, dotovaná nízkoenergetická opatření přitom může realizovat i na etapy. Po čerpání jedné dotace si klidně může zažádat o další," vysvětluje ředitel Státního fondu životní prostředí ČR Petr Valdman.

Kontinuální výzvu vítají i zástupci stavebních firem a asociací. "Když plánujete investici do vyškolení pracovníků nebo do výrobní linky, potřebujete předvídatelné prostředí. Kontinuální výzva, která je ve střední a východní Evropě zcela unikátní, odstranila vlny na trhu, které neprospívaly žadatelům ani firmám," říká Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy. A doplňuje: "Výstavba a renovace budov je motorem ekonomiky v regionech, dává práci zejména malým a středním firmám."

Program je financován z výnosů z emisních povolenek, které ČR uskuteční na evropském trhu. 50% výnosů z prodeje je příjmem programu Nová zelená úsporám, 50% putuje za MPO. Příjem NZU z prodeje emisních povolenek v roce 2015 přesáhl tři miliardy korun, předloni činil 1,5 miliardy korun. Aktuální odhad celkových výnosů z povolenek pro program NZÚ od roku 2013 do roku 2020 je 20 miliard korun. Cena povolenek na trhu totiž v posledním roce poklesla.

,,Loni podalo žádost o dotaci celkem 6 693 žadatelů s požadovanou výší dotace přes jeden a půl miliardy korun. Na konci roku přitom byla proplacena dotace u více než tisíc dvě stě projektů. Další projekty byly proplaceny na začátku letošního roku a peníze na účtu příjemců podpory odcházejí každý týden," informuje ministr Brabec. A dodává: ,,Rád bych majitele rodinných a bytových domů k šetření na výdajích za energie a zhodnocení nemovitosti povzbudil v tom, aby přípravu žádosti nenechávali na poslední chvíli. Rok 2021 se zdá jako vzdálená budoucnost, ale zkušenosti ukazují, že časová rezerva u větších renovací je důležitá.

Program Nová zelená úsporám je nejefektivnějším programem v České republice zaměřeným na úspory energie v budovách pro bydlení. Úspory v konečné spotřebě energie u rodinných domů vykazují 861 TJ na poskytnutou 1 mld. Kč z programu Nová zelená úsporám.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů