Čtvrtek, 28. března 2024

Norsko 2025: Konec aut se spalovacím motorem

Norsko 2025: Konec aut se spalovacím motorem

V Norsku by se měly počínaje rokem 2025 nově registrovat jenom elektromobily. Aut s klasickým pohonem už v této skandinávské zemi, kde se v přepočtu na tisíc obyvatel prodává nejvíce elektroaut na světě, přibývat nebude. Tento oficiální záměr je součástí tamní politiky na ochranu životního prostředí, kterou už před několika lety v podobě příslušného zákona schválil parlament v Oslu.

Norským příkladem se inspiroval rakouský Spolkový úřad pro ochranu životního prostředí a předkládá nyní vídeňské vládě a veřejnosti návrh, aby registrace aut s klasickým motorem byla zakázána už v roce 2020.

"Prodej aut s benzinovým či naftovým motorem bude výrazně omezen, nebo zcela zastaven," tvrdí Jürgen Schneider ze zmíněného úřadu. Pro Rakušany by podle něj nemělo být zase tak obtížně "přesednout" během necelých pěti let do elektromobilů, neboť automobilky intenzivně pracují na jejich zdokonalování. Cena elektrických vozů se sníží a budou mít mnohem větší dojezd na jedno nabití.

Takový optimismus ale nesdílejí zdaleka všichni. ,,Rok2020, to je opravdu brzy. Ale o pět let později by auta na čistě elektrický pohon mohla v Rakousku převládat zpočátku v jízdách na krátké vzdálenosti a ve městech," říká JürgenHalasz, předseda Spolkového svazu pro elektromobilitu.

Elektrizace se týká také městské hromadné dopravy. To, že Vídeň nedávno nakoupila větší počet autobusů s moderním naftovým pohonem, Schneidera nikterak nefrustruje. ,,Autobusy mají v městských podmínkách životnost šest až osm let, po nich přijdou elektrobusy," tvrdí Schneider.

Registrace elektromobilů ve vybraných evropských zemích

(rok 2015 a změna proti roku 2014 v procentech)

Země

2015

Meziroční změna v %

Nizozemsko

43 441

193

Norsko

33 721

71

Británie

28 715

97

Německo

23 481

79

Francie

22 867

83

Švédsko

8558

84

Švýcarsko

6288

134

Rakousko

5901

33

Dánsko

4643

187

Itálie

2283

61

...

Česko

298

51

Polsko

259

84

Zdroj: Evropské sdružení automobilových výrobců (ACEA)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů