Pátek, 19. dubna 2024

Ve Švýcarsku vytvořili nový rekord ve zrychlení elektromobilu

 Ve Švýcarsku vytvořili nový rekord ve zrychlení elektromobilu

Ve Švýcarsku byl vytvořen nový rekord zrychlení elektromobilu. Vůz, který sestrojili studenti curyšské technické univerzity, dokázal zrychlit z nuly na sto kilometrů v hodině za 1,513 sekundy. Dosavadní rekord tak překonal o víc než dvě desetiny sekundy.

Vůz dosáhl stokilometrové rychlosti na méně než třicetimetrovém úseku startovací dráhy vojenského letiště nedaleko Curychu, uvedla dnes univerzita v tiskové zprávě. Vozu, který má motor o výkonu 200 koňských sil, pomohla k překonání rekordu i jeho nízká hmotnost. Díky uhlíkovým vláknům užitým v konstrukci vážil elektromobil jen 168 kilogramů.

Vůz vzhledově připomínající formuli sestrojila skupina 30 studentů curyšské univerzity, kteří na jeho vývoji i stavbě pracovali přes rok. Autu přezdívanému "grimsel" se podařilo překonat rok starý rekord v akceleraci, který stanovil elektromobil sestrojený na univerzitě ve Stuttgartu. Ten dokázal zrychlit z nuly na sto kilometrů v hodině za 1,779 sekundy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů