Pátek, 29. března 2024

Představujeme finalisty letošní soutěže o ekologického Oskara - Ekologické dopravní prostředky vlastní výroby

Jaromír März projel Šumavu na elektrokoloběžce, kterou si jako správný český kutil doma sám sestrojil.

Představujeme finalisty letošní soutěže o ekologického Oskara - Ekologické dopravní prostředky vlastní výroby

Ve své dílně dokázal postavit také solární automobil a elektrocentrálu na dřevoplyn. Všechny stroje vyrábí velmi jednoduše a s minimálními náklady.

Domácí kutil ze Šumavy se vždy zajímal o to, jak se chovat co nejekologičtěji a být co nejméně závislý na zdrojích energie. Proto již v roce 2010 vlastnoručně sestrojil malou elektrocentrálu na dřevoplyn. Původně pokusným zařízením si chtěl Jaromír März ověřit, zda si je sám schopen vyrábět elektřinu i teplo pomocí spalování dřeva. Postup výroby zařízení, kterým si nyní nabíjí například akumulátory, si musel sám vymyslet a otestovat v praxi. Do budoucna by chtěl Jaromír März podle vlastního postupu sestrojit větší elektrocentrálu, která by byla schopná vyrobit elektřinu a teplo pro chatu či chalupu, nebo dokonce zajistit vytápění celé domácnosti.

Názorné videonávody na výrobu elektrocentrály na dřevoplyn a ekologických dopravních prostředků umisťuje český kutil na internet. Od roku 2014 jezdí Jaroslav März ve vlastnoručně sestrojeném solárním automobilu nebo na elektrokoloběžce. Ve svých návodech ukazuje pouze základní principy výroby a nabízí všem kutilům, aby uplatnili vlastní improvizaci a nápady na vylepšení. Projekty jsou jednoduché, komponenty snadno dostupné a dopravní prostředky levné na výrobu i provoz.

Solární automobil si můžete v domácí dílně postavit za 20 tisíc korun a díky pohonu na sluneční energii jsou náklady na provoz nulové. Sestavení elektrokoloběžky vyjde i s výbavou zhruba na 17 tisíc korun. Pokud je elektrokoloběžka nabíjena ze sítě, bude stát stokilometrová projížďka asi 8 korun. Největším přínosem tohoto způsobu dopravy je však ochrana životního prostředí a úspora paliv.

Pokud Vás šumavský kutil Jaromír März zaujal, můžete mu dát hlas a podpořit ho tak v boji o celkové vítězství v letošním ročníku soutěže. Vítězové jednotlivých kategorií budou představeni v říjnu na slavnostním vyhlášení, které již tradičně odvysílá Česká televize. Hlasovat můžete až do 30. září 2016 na www.ekologickyoskar.cz/hlasovani.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů