Čtvrtek, 28. března 2024

Brno má unikátní nové sběrné středisko. Obyvatelé města budou moci jako první v Česku sdílet retro věci

Brno má unikátní nové sběrné středisko. Obyvatelé města budou moci jako první v Česku sdílet retro věci

Brňané mohou ode dneška odnést předměty vyrobené před rokem 1989 do nově vzniklého střediska RETRO-USE na Škrobárenské ulici. Lidé tam mohou odložit bezcenné věci s morální hodnotou, které je škoda vyhodit a které dokumentují minulou éru. Jiné si budou moci zase odnést. Ve skladových prostorech téměř 2500 m2 budou věci přebírány každou středu a o víkendech (1).

,,Dnes odstartovaný projekt je unikátní. Chytře propojuje uchování historické paměti s ekologickou šetrností. Jde o další část programu RE-USE (2), jehož součástí je také nábytková banka a projekt Druhý život," komentoval zahájení projektu RETRO-USE Martin Ander, náměstek primátora pro životní prostředí. ,,Město Brno bude mít díky tomuto projektu vůbec první sběrné středisko v Česku, které předchází vzniku odpadu," dodal Ander.

Město Brno provozuje unikátní sběrné středisko prostřednictvím nadšenců, kteří v Brně na jaře zpřístupnili atomový kryt pod Špilberkem. ,,Tam také vzniká informační centrum pro Re-Use aktivity. Brňané tam mohou odložit či získat zdarma retro předměty. Podmínka projektu je, že se žádný retro objekt nestane předmětem obchodu," komentoval Martin Ander.

Bezcenné staré nádobí tak získají např. studenti, staré knihy projekt Literární lavičky, další předměty mohou získat divadla do svých fundusů.

,,Lidé mají často doma zajímavé věci, ale nevědí, na jakou instituci se obrátit, aby se staré věci dostaly do jejich sbírek a získaly tak smysl. Pokud donesou Brňáci něco hodnotného, předáme je do sbírek Technického muzea, Muzea města Brna, Vojenského historického ústavu či Moravského zemského muzea. Tím budou uchovány navždy pro budoucnost," říká iniciátor projektu historik Pavel Paleček, který upozorňuje, že lidé mají doma i zajímavé fotografie, filmy či písemnosti spojené s dějinami města Brna, které určitě do sbírky patří.

Například Moravská galerie chystá na podzim roku 2017 výstavu o komunistických panelových sídlištích, hledá proto dobové panelákové vybavení.

,,To ale zpravidla nemá žádnou finanční hodnotu, proto ho není kde koupit," říká Jan Press, ředitel Moravské galerie, která na projektu spolupracuje. Podle něj je RETRO-USE důležitý projekt, který posílí identitu obyvatel města Brna.

Nastartování projektu podpořil vloni také Jihomoravský kraj.

Poznámky

(1): Středisko RETRO-USE je doplňkem 37 městských sběrných dvorů, nebude ale určeno na shromažďování odpadu. Jedná se o "Středisko předcházení vzniku odpadů" a proto se na něj nevztahují regulativy pro nakládání s odpady. Více na http://www.retro-use.cz/kontakt/

(2): Projekt ,,RE-USE, Druhý život" spustila v červnu 2016 společnost SAKO ve spolupráci se statutárním městem Brnem a Veřejnou zelení města Brna. Projekt má za cíl opětovné využití starých výrobků. Na 4 brněnských sběrných střediscích (Veveří, Hapalova, Jana Svobody a Okružní) vznikly nové zastřešené prostory, tzv. RE-USE pointy, kam lidé mohou přinášet drobnější věci od knih, sportovního vybavení až po různé zařízení domácností. Věci z RE-USE pointu si může kdokoliv odkoupit za symbolické ceny a výtěžek z prodeje potom poputuje na veřejnou sbírku s názvem ,,Květiny pro Brno", která podpoří výsadbu a údržbu květinových záhonků ve městě. Více na http://bit.ly/2aKMfot

Další informace:
www.retro-use.cz
www.facebook.com/retro-use

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů