Pátek, 29. března 2024

Slovensko uzavře skládku odpadů, kvůli které mu hrozí pokuta

Slovensko uzavře skládku odpadů, kvůli které mu hrozí pokuta

Slovensko uzavře na severu země skládku odpadů, kvůli které mu hrozí pokuta a denní penále za nesplnění dřívějšího rozhodnutí soudu Evropské unie. Uzavření a rekultivaci skládky postupně do konce příštího roku nařídila Slovenská inspekce životního prostředí, jež toto rozhodnutí zveřejnila.

Soudní dvůr EU v roce 2013 rozhodl, že Slovensko porušilo evropské právo, když schválilo provoz zmiňované skládky u Žiliny, aniž přijalo plán její úpravy s cílem ochrany životního prostředí v souladu s příslušnou unijní směrnicí. Provoz skládky kritizovali občanští aktivisté.

Samotná rekultivace skládky v Považském Chlmci, která patří soukromé společnosti, by měla přijít na bezmála 900.000 eur (24,3 milionu korun). Odpad tam na základě předběžného opatření nelze vozit od roku 2014.

Slovenské úřady rozhodly o uzavření skládky po červnovém oznámení Evropské komise, že na Slovensko podala v případu novou žalobu za to, že podle něj Bratislava nerespektovala dřívější verdikt. Komise navrhla, aby soud uložil Slovensku pokutu v minimální výši 939.000 eur (25 milionů Kč) a penále 6793,80 eura (183.400 Kč) denně až do zajištění nápravy.

Skládka odpadů v Považském Chlmci byla v provozu od 50. let minulého století, později byla rozšířena. Slovenské úřady v minulosti opakovaně rozhodly o prodloužení provozu skládky, byť průsaky ze skládky způsobily podle analýz kontaminaci spodních vod.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů