Úterý, 19. března 2024

Evropský týden (čisté) mobility s Energy Centre České Budějovice

Evropský týden (čisté) mobility s Energy Centre České Budějovice

V pátek 16. září bude dopoledním promítáním pro českobudějovické základní školy v kině Kotva zahájen Evropský týden mobility v Českých Budějovicích. V rámci tohoto týdne a projektu České Budějovice a čistá mobilita proběhne v krajském městě řada akcí pro širokou veřejnost s cílem zprostředkovat informace o čisté mobilitě, umožnit setkání s odborníky a prohlédnout si a vyzkoušet ekologické dopravní prostředky. Součástí projektu je rovněž fotografická soutěž. Podmínky a bližší informace naleznete na www.cb-cistamobilita.cz. Vyhrát můžete např. minisegway, elektrokoloběžku nebo zapůjčení elektromobilu na víkend. Příležitostí, kde pořídit soutěžní příspěvky, nabízí zářijový program poradenského střediska Energy Centre České Budějovice (ECČB) hned několik.

V úterý 20. 9. navštíví České Budějovice čestný předseda Asociace pro elektromobilitu ČR, Mgr. Jaromír Vegr. Setkat se s ním můžete od 16 do 18 hod. na semináři "Elektromobilita, kdy ano a kdy ne?". Bezprostředně po semináři budou zájemci moci usednout za volant elektromobilu a prověřit jeho jízdní vlastnosti přímo v provozu. Seminář proběhne na magistrátu v zasedací místnosti rady města.

Ve středu 21. 9. opět ožije náplavka pod Dlouhým mostem. Elektromobily, elektroskútry, elektrokoloběžky, seqwaye, longboardy, wawebordy a pokud počasí dovolí i horkovzdušný balón s možností nastoupit a vystoupat budou připraveny pro všechny, kdo budou mít čas a chuť přijít na pravý břeh Vltavy mezi 14. a 18. hodinou. V 16 hod. z náplavky odstartuje cyklojízda. Na své si přijdou nejen příznivci pohybu, ale i historie. Na nenáročné trase vhodné pro malé i velké doprovodí účastníky cyklojízdy členové Českého klubu velocipedistů - Podšumavan. Milovníci moderních technologií pak určitě uvít! ají zkušební jízdy v elektromobilu Tesla Model S. Akci si nenechají ujít ani moderátoři Rádia Kiss Jižní Čechy, kteří budou vysílat z náplavky přímo do éteru.

Ve čtvrtek 22. 9. zaplní náměstí Přemysla Otakara II. soutěžní stanoviště. Celé dopoledne bude náměstí uzavřeno pro motorová vozidla. Zelenou dostane čistá mobilita, ekologie a děti z českobudějovických základních a mateřských škol. U stánku ECČB bude m.j. vystaven elektroskútr a elektromobil, zkušební jízdy budou probíhat od 12 do 17 hod. Již tradiční Den bez aut doplní Ekotrh.

Všechny výše jmenované akce jsou bezplatné. Projekt České Budějovice a čistá mobilita realizuje spolek Energy Centre České Budějovice za podpory statutárního města České Budějovice. Projekt potrvá do 31. 7. 2017 a má ambiciózní cíl: přispět k informovanosti veřejnosti v oblasti ekologické dopravy a k omezení negativních dopadů emisí z dopravy na životní prostředí a zdraví obyvatel. Tento projekt je spolufinancován Státním fondem ž! ivotního prostředí České republiky a Ministerstvem životního p! rostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů