Úterý, 19. března 2024

V Jihočeském kraji by měla vzniknout síť stanic pro elektromobily

V Jihočeském kraji by měla vzniknout síť stanic pro elektromobily

V jižních Čechách by měla brzy vzniknout jednotná síť dobíjecích stanic pro elektromobily. Jde o součást projektu Smart Region, k němuž se Jihočeský kraj přihlásil. Koncept takzvaného chytrého regionu v sobě nese řešení v dopravě, energetice i odpadovém hospodářství. Vznikla proto komise, která má navrhovat podobné projekty radě Jihočeského kraje. Novinářům to dnes sdělili zástupci vedení kraje a společnosti Czech Smart City Cluster.

"Pro nás je důležité hledat koncepční řešení. Například v případě dobíjecích stanic jde o to, aby tato síť byla kompatibilní na území celého kraje i sousedních zahraničních regionů. V současné době tomu tak není, majitelé elektromobilů musejí proto používat mnoho karet, s nimiž platí za dobíjení. Smysl projektu je právě například v tom, aby tato karta byla jen jedna," řekl náměstek jihočeského hejtmana Jaromír Slíva (ČSSD).

Kraj ve spolupráci s Czech Smart City Cluster proto připravuje i pilotní projekt Smart Village. Je určen především pro města do 5000 obyvatel. Ve vybraném sídle by pak měla vzniknout pilotních řešení například v oblastech využívání obnovitelných zdrojů nebo v nakládání s odpady. "Zatím nechceme prozradit, která města připadají v úvahu. Podle vybraného kandidáta by pak vznikly konkrétní projekty, protože záleží třeba i na tom, zda je město u řeky, nebo zda má nějaká jiná specifika," řekl výkonný ředitel Czech Smart City Cluster Radovan Polanský.

Podle něj koncepty chytrých regionů v Česku teprve získávají konkrétní podobu. Nejaktivnější je v tomto směru Moravskoslezský kraj, který loni podepsal memorandum s ministerstvem životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů