Úterý, 19. března 2024

Dojezd elektromobilů se za tři roky zdvojnásobil až na 500 km

Dojezd elektromobilů se za tři roky zdvojnásobil až na 500 km

Dojezd elektromobilů se výrazně zvýšil. Maximální ujetá dráha na jedno nabití u některých nejnovějších modelů dosahuje 400 až 500 kilometrů, což je dvojnásobek hodnot udávaných před třemi roky. Vyplývá to z údajů výrobců na autosalonu v Paříži.

Opel v Paříži představil elektromobil Ampera-e s výkonem 204 koní a dojezdem až 500 kilometrů. Za své kompaktní proporce atraktivní karosérie Ampera-e vděčí uložení baterií pod podlahu vozu. Efektivní prostorové uspořádání komponentů pohonu umožnilo vytvoření prostorné kabiny pro pětici cestujících, zavazadlový prostor svým objemem odpovídá pětidveřovým automobilům kompaktní třídy.

Domácí Renault přišel u svého elektrického bestselleru Zoe s prodlouženým dojezdem na 400 kilometrů. Prodej vylepšeného Zoe začíná ve Francii 1. října, tedy o tomto víkendu. Nissan demonstruje kapacitu vylepšených baterií svého modelu Leaf tak, že z nich částečně napájí výstavní stánek.

Volkswagen představil koncept elektromobilu I.D. s předpokládaným dojezdem 600 kilometrů, na silnicích se ale objeví až po roce 2020, naproti tomu nový e-Golf nabídne již na začátku příštího roku ujetí 300 kilometrů na jedno nabití.

Kam by se mohl ubírat vývoj luxusních elektromobilů naznačuje studie Vision Mercedes - Maybach 6 od Mercedesu. Čtyřmístné kupé disponuje čtyřmi elektromotory o výkonu 750 koní a chlubí se dojezdem 500 kilometrů.

Některé automobilky s elektromobilitou přímo spojují svou budoucnost. Volkswagen chce v roce 2025 vyrábět jeden milion elektromobilů a stát se tak jedničkou na trhu. Do té doby chce uvést více než 30 nových elektromobilů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů