Čtvrtek, 28. března 2024

WEC: Obnovitelné zdroje rostou, jaderná energetika si zachovává důležitost

WEC: Obnovitelné zdroje rostou, jaderná energetika si zachovává důležitost

Světová rada pro energii (WorldEnergyCouncil) zveřejnila v Londýně zprávu o vývoji světové energetiky v uplynulém desetiletí. Vyplývá z ní, že nejvíce roste trh s obnovitelnou energií, k čemuž přispívají vysoké investice do tohoto oboru. Souhrnný výkon elektráren využívajících obnovitelné zdroje se v letech 2006 - 2015 téměř zdvojnásobil na 1985 gigawattů.

Zpráva zároveň vyzvedává stoupající význam jaderné energie pro zabezpečení spolehlivých dodávek elektřiny za současného omezování emisí skleníkových plynů. K letošnímu prvnímu září byly ve světě v provozu jaderné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 390,8 gigawattů. Loni z jádra pocházelo 2441 miliard kilowatthodin elektřiny, tedy 11,5 procenta její celosvětové produkce.

"Uplynulý rok byl pro jadernou energetiku velice úspěšný. Ve světě zahájily provoz bloky s celkovým instalovaným výkonem 10 gigawattů, což je ve srovnání s ročním průměrem dosaženým za posledních pětadvacet let dvojnásobek," uvádí AgnetaRisingová, generální ředitelka Světové nukleární asociace (WNA).

Zároveň platí, že jadernou energetiku nyní rozvíjí poměrně malá skupina zemí. Ze 65 bloků rozestavěných koncem minulého roku připadá na Čínu, Jižní Koreu, Indii a Rusko dohromady 40. Jaderné bloky se stavějí také v USA (4), v Evropě (5) a ve Spojených arabských emirátech (4). Ve výstavbě jsou jednotlivé jaderné bloky v Pákistánu, Argentině, Brazílii, Bělorusku a na Ukrajině. Existují také země, jako například Turecko, které začínají, nebo pokračují na projektech, jež byly původně zastaveny.

Země s nejvyšším podílem jádra na výrobě elektřiny (v %, rok 2015)

Francie

76,3

Ukrajina

56,5

Slovensko

55,9

Maďarsko

52,7

Slovinsko

38,0

Belgie

37,5

Arménie

34,5

Švédsko

34,3

Finsko

33,7

Švýcarsko

33,5

Česko

32,5

Jižní Korea

31,7

Bulharsko

31,3

Svět

11,5

Zdroj: Světová nukleární asociace

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů