Úterý, 19. března 2024

Výrobce elektromobilů Tesla poprvé za tři roky vykázal zisk

Výrobce elektromobilů Tesla poprvé za tři roky vykázal zisk

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors vykázal poprvé za více než tři roky čtvrtletní zisk. Firma ve třetím čtvrtletí vydělala 21,9 milionu dolarů (přes půl miliardy Kč) po ztrátě 229,9 milionu dolarů ve stejném loňském období. Zakladatel a generální ředitel společnosti Elon Musk navíc uvedl, že Tesla by mohla být zisková také ve čtvrtém čtvrtletí.

Tržby společnosti se více než zdvojnásobily na 2,3 miliardy dolarů. Firma ve třetím čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 24.821 elektromobilů. Nadále předpokládá, že v celém letošním roce dodávky stoupnou na téměř 80.000 vozů z loňských 50.500 vozů, napsala agentura AP.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Jsou to sedan Model S a sportovně-užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Koncem března firma představila nový elektromobil Model 3, jehož základní cena bude 35.000 dolarů (zhruba 867.000 Kč). Automobil si již objednaly statisíce lidí, ačkoli firma začne vůz dodávat zákazníkům až koncem příštího roku.

Růst tržeb ve třetím čtvrtletí pomohl kompenzovat náklady spojené s připravovaným uvedením elektromobilu Model 3 na trh. Musk uvedl, že firma kvůli tomuto modelu nebude potřebovat žádný dodatečný kapitál. Nevyloučil však, že Tesla časem k navýšení kapitálu přikročí. "Mohou se stát nečekané negativní události," upozornil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů